Folytatódik a sztrájk, hétvégén is zárva a parajdi sóbánya

A hétvégén is folytatódik a parajdi sóbánya dolgozóinak sztrájkja. A tiltakozók nem engedtek annak a kérésnek, hogy legalább az idegenforgalmi tevékenységet tegyék lehetővé a bányában.

Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa szombaton arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget: a sztrájkolókat kérték, hogy a turisztikai tevékenységet tegyék lehetővé a bányában, és megígérték nekik, hogy a szakszervezeti vezetőket hétfőn Bukarestben fogadják a gazdasági, illetve a munkaügyi minisztérium képviselői, de a bányászok nem engedtek a kérésnek. A prefektus elmondása szerint Kelemen József szakszervezeti vezető kijelentette, hogy az igazgatótanács elnökével és az Országos Sóipari Társaság vezetőjével akar tárgyalni.

Kelemen József szerint mintegy hatvan sztrájkoló van a bánya bejáratánál, így a turisztikai tevékenység is szünetel. „Azt ajánlották fel nekünk, hogy hétfőn 13 órára menjünk a minisztériumba, de mi azt akarjuk, hogy a miniszter úr küldje hozzánk döntőképes embereit, mert megvan hozzá a hatalma. Én hiába megyek oda három emberrel, mert ott úgy forgatnak majd, ahogy nekik tetszik. Ez nem egy szakszervezet által előre megszervezett sztrájk, hanem spontán munkabeszüntetés, az emberek önállóan hozták ezt a döntést, én pedig nem mehetek 130 emberrel a minisztériumba” - mondta a szakszervezeti vezető, aki arról is tájékoztatott, hogy a turistáknak visszafizették a bánya látogatására befizetett összegeket.

A parajdi sóbánya vájárjainak sztrájkja csütörtökön robbant ki, akkor még csak 55 bányász maradt tiltakozásul a tárnákban. Az alkalmazottak a bérezési aránytalanságok megszüntetését, alapfizetésük 20 százalékkal való emelését, illetve a bánya vezetőségének leváltását kérik.

Jelenleg a sztrájkolók a bánya bejáratánál állnak. A kitermelés szünetel, a látogatók pedig nem tudnak bemenni a sóbányába.

(Címlapfotó: parajdiszallas.iwk.hu)

Kapcsolódók

Kimaradt?