Pótolnák a tüntetők a Dăncilă-kabinet fotójáról lemaradt EU-zászlót

A Dacian Cioloș volt miniszterelnök vezette Románia 100 Platform azzal vádolta a Viorica Dăncilă vezette kormányt, hogy a beiktatáskor készített csoportképről szándékosan hagyták ki az Európai Unió zászlóját. Erre reagálva a #Rezist-mozgalom önkéntesei egyenesen Brüsszelből szállítanak egy zászlót Bukarestbe a „Visszahozzuk a zászlót!” kampány keretében.

Egy Németországban élő román pár a borsi határátkelőig hozta a zászlót, ahol a #Rezist-mozgalom tagjai átvették és „kézről kézre adva” juttatják el Bukarestig.A zászló vasárnap este eljutott Kolozsvárra, a város határában biciklisták és szaladók vették át és vitték be a városközpontba, ahol az országos tiltakozáshoz csatlakozva több százan tüntettek Laura Codruţa Kövesi, a DNA főügyésze leváltása ellen. A zászló vasárnap este Marosvásárhelyre megy tovább, és várhatóan március 6-án jut el Bukarestbe.

„Nem tudni, hogy meggondolatlanságból történt, vagy jelentősége van az új kormány gesztusának, és Románia eltávolodik az európai értékektől. Mi arra gondoltunk, hogy hozunk egy zászlót Brüsszelből” – nyilatkozta egy kolozsvári tüntető a Digi24 csatornának.

(Címlapfotó: Remus Florescu/Adevarul.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?