A legfőbb ügyész szerint nincs törvényes alapja Kövesi visszahívásának

Nem fél attól, hogy leváltják tisztségéből - jelentette ki péntek este a Realitatea TV-nek adott interjújában Augustin Lazăr legfőbb ügyész, leszögezve, hogy nincs törvényes alapja az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi tisztségből való visszahívásának.

Augustin Lazăr úgy nyilatkozott: meglepetésként érte Tudorel Toader igazságügyi miniszter csütörtök esti bejelentése, miszerint javasolja Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész tisztségből való visszahívását.
„Az én véleményem az, hogy a visszahívásnak nincs törvényes alapja. A részletesebb véleményalkotáshoz a szóban forgó jelentés áttanulmányozására van szükség” - mondta a legfőbb ügyész.

Arra a kérdésre: tart-e attól, hogy leváltják tisztségéből, Lazăr úgy felelt: nem fél semmitől mindaddig, amíg számíthat a törvény tiszteletben tartására. Az általa vezetett legfőbb ügyészség vezetőit ugyanis bizonyos esetekben - például hibás menedzsment esetén - valóban le lehet váltani, a hibás menedzsment tényét azonban a törvény értelmében nem a kormánynak, hanem az Igazságügyi Felügyeletnek kell megállapítania, amely ismerteti a helyzetet a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanáccsal (CSM). A CSM, miután kielemezte a tényeket, közli következtetéseit az érintett személlyel, akinek jogában áll fellebbezni és megvédeni álláspontját. Csak ezen lépések után történhet meg egy főügyész leváltása - részletezte Augustin Lazăr.

A legfőbb ügyész kifejtette: Laura Codruţa Kövesivel jó, de nem személyes, hanem intézményes kapcsolatban áll, és a tisztségéből való visszahívásra vonatkozó miniszteri javaslatról majd azt követően tud részletekbe menően nyilatkozni, hogy áttanulmányozta a Tudorel Toader által bemutatott zárójelentést.

Augustin Lazăr ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a korrupcióellenes harc 'nagyon sok embert zavart', és egyesek keresik a módját, hogyan fékezhetnék meg ezt a harcot. „De amíg az Európai Unióban vagyunk, ez nem lesz lehetséges. Konkrét szabályaink vannak, és az egész Európai Unióban így történik, hogy a magas rangú tisztviselők és a közjogi méltóságok a közösség szolgái, nem pedig olyan emberek, akik a közösségen élősködnek és közben bűncselekményeket követnek el” - szögezte le a legfőbb ügyészség vezetője.

Kapcsolódók

Kimaradt?