Ez az Európai Bizottság véleménye a Kövesi-ügyről

Az Európai Bizottság aggodalommal követi a legutóbbi romániai fejleményeket - nyilatkozta az Agerpres hírügynökség megkeresésére Christian Wigand sajtószóvivő annak kapcsán, hogy csütörtökön Tudorel Toader igazságügyi miniszter közölte, kezdeményezi Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész tisztségből való visszahívását.

„A Bizottság közelről követi és aggodalommal figyeli a legutóbbi fejleményeket. Az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupcióval szembeni hatékony fellépése képezi az erős Románia alapját, ahogyan azt múlt hónapban az EB elnöke és alelnöke (Jean-Claude Juncker és Frans Timmermans - szerk. megj.) is jelezte közös nyilatkozatában” – fogalmaz válaszában a szóvivő, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság figyelemmel követi majd az Országos Korrupcióellenes Ügyészség vezetőjének visszahívására irányuló eljárást.

Christian Wigand ugyanakkor hangsúlyozza, az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében ismertetett korábbi jelentésekben a „fenntarthatóság jeleként értékelték”, hogy a DNA az „intenzív nyomásgyakorlás” ellenére is jól teljesített. „A Bizottság azonban azt is megjegyezte jelentésében, hogy amikor ez a nyomásgyakorlás befolyásolni fogja a korrupció elleni küzdelmet, a testület újraértékelheti e következtetést” – áll még az üzenetben.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?