FRISSÍTVE - Johannis: nem eléggé megalapozott Kövesi leváltásának indoklása

FRISSÍTVE - Klaus Johannis még nem látta Tudorel Toader jelentését, amely alapján az igazságügyi miniszter kezdeményezte a korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyészének visszahívását, azonban véleménye szerint "nem eléggé megalapozott" a Laura Codruta Kövesi leváltásának indoklása.

"Ez egy olyan eljárás, amely eltart még egy ideig. Az este intézményesen fejeztem ki magam, ahogyan sok elemző értékelte, de ez a véleményem. Nem láttam a jelentést, senki sem látta a jelentést, amelyre a miniszter úr hivatkozott. Az előadása azonban, őszintén szólva, nem tetszett" - mondta az államfő az Európai Tanács ülése előtt.  Hozzátette, "nem eléggé megalapozott a visszahívás indoklása".

"Amit bemutatott a miniszter úr, az nem volt világos, és első olvasatra megalapozatlannak tűnt. Nem elégséges a visszahívás indoklása. Ezt azért mondom, mert a törvény elég részletesen előírja, hogyan kell összeállítani egy ilyen jelentést" - nyilatkozta Johannis az újságíróknak.

Az államfő hozzátette, a „sokat ígért jelentés” nem került fel sem a minisztérium honlapjára, és az elnöki hivatalhoz nem érkezett meg. „Amikor meglesz a jelentés, megpróbáljuk tisztázni, és akkor többet beszélhetünk róla” - mutatott rá az Johannis.

FRISSÍTÉS: Támogatja Kövesit

Az államfő leszögezte: továbbra is támogatja a DNA tevékenységét és az intézmény főügyészét, Laura Codruţa Kövesit.  "Az este is elmondtam ezt. Igen, támogatom. Támogatom Kövesi asszonyt és a DNA tevékenységét is. Többször elmondtam már, hogy a DNA jó munkát végez, a DNA vezetősége is jó munkát végez, amit pedig az este hallottam, az nem változtatott véleményemen" - jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy tárgyalt-e az igazságügyi miniszterrel a DNA vezetőjének leváltásáról, mielőtt ezt kezdeményezte Toader, az államfő azt válaszolta, hogy egyéb témákat érintettek legutóbbi tárgyalásukon. "Volt egy tárgyalásunk, de nem tűnt korrektnek, hogy megkérdezzem, és ő sem tartotta szükségesnek, hogy tájékoztasson" - mondta az államfő, aki hozzátette, hogy a bejelentést követően nem beszélt az igazságügyi tárca vezetőjével. 

Mint arról már beszámoltunk, csütörtökön Tudorel Toader igazságügyi miniszter bejelentette, kezdeményezi Kövesi levéltását. Toader szerint Kövesi alkotmánysértő, törvénytelen, önkényes, Romániát külföldön lejárató módon vezeti a vádhatóságot, leváltásra pedig a jogállamiság helyreállítása, a korrupcióellenes harc miatt van szükség.

Kapcsolódók

Kimaradt?