„Migránsáradat” Székelyföldön – megszólalt Antal Árpád

Rémhír volt a migránsok Sepsiszentgyörgyre való érkezése, szögezte le a hét végén Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Az elöljáró rámutatott: jól tükrözi a háromszékiek bizalmatlanságát a román állami intézményekkel szemben, hogy nagyon sokan megosztották a Facebookon a kamuhírt, amely szerint a román állam hátsó szándéktól vezérelve menekülteket telepít a többségében magyarok lakta megyékbe. A polgármester arról számolt be, hogy a Hungary First nevű oldalon megjelent és a Facebook-on terjedő kamuhír miatt több tucat sepsiszentgyörgyi írt levelet, amelyben a híresztelés valóságtartalmáról érdeklődtek.

Antal Árpád elmondta: felvette a kapcsolatot a Kovászna megyei rendőrparancsnokkal, aki az idegenrendészeti hivatalt is felügyeli, és aki határozottan cáfolta, hogy igaz lenne a menekültek betelepítéséről szóló híresztelés. A polgármester úgy véli: veszélyes lenne, ha a társadalomban eluralkodna a paranoia.

Az elöljáró ugyanakkor emlékeztetett, hogy a sepsiszentgyörgyi élvonalbeli Sepsi SIC kosárlabda és Sepsi OSK focicsapatokban több külföldi, idegenlégiós sportoló is játszik. Emellett a sepsiszentgyörgyi Autoliv kormánykerék gyárnak van kirendeltsége Svédországban és Tunéziában és onnan érkeznek Háromszékre alkalmazottak 1-2 hónapos csereprogramra. „Ez így van rendben, a városunkba érkezők a mi csapatainkban játszanak vagy itt költik el a pénzt”, mutatott rá Antal Árpád.  

Már korábban cáfolták

Mint arról beszámoltunk, az elmúlt napokban migránsok érkezéséről szóló kamuhírekkel riogatták a háromszékieket. Egy nemrég indult, jobbára ismeretlen Hungary First nevű honlapon jelent meg a kamuhír miszerint Kovászna és Hargita megyékben menekültek betelepítésére készülnek. Sokan kezdték osztani a Facebookon a cikket, amely szerint Sepsiszentgyörgyre megérkezett egy ötvenfős csoport, akiket „a városban telepített le a román hatalom”.

A kamuhír szerzője egy belügyminisztériumi informátorra hivatkozva azt állítja, hogy „megállapodás született George Soros és a román vezetés között Magyarország zsarolására”. Az összeesküvés-elmélet szerint ha Magyarország nem fogadja el a menekültkvótát, „Székelyföldet elárasztják jobbára afrikai néger betolakodókkal”. A híresztelés kapcsán Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, Tóth-Birtan Csaba is azt nyilatkozta lapunknak: nincs hivatalos egyezség, ami érintené a polgármesteri hivatalt ebben az ügyben, betelepítésről nincs tudomása.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?