„Migránsáradat” Székelyföldön? Riogatják a Hargita és Kovászna megyeieket

Kamuhír jelent meg egy nemrég indult, jobbára ismeretlen honlapon arról, hogy Kovászna és Hargita megyékbe menekültek betelepítésére készülnek. Nyilván nem erősítette meg senki, de a hamis információ nagyon terjed Facebookon. Felvettük a kapcsolatot az oldal készítőjével, aki maga is „reméli, hogy csak álhír”, amit megjelentetett.

A cikk szerint kedden megérkezett Sepsiszentgyörgyre egy ötvenfős csoport, akiket „a városban telepített le a román hatalom”. Mint írják, „Háromszék megye (Kovászna) fővárosán kívül Kézdivásárhelyre és Csíkszék fővárosába, Csíkszeredára is tervezik nagyobb számú migráns csoportok letelepítését”.

Egy informátorra hivatkozva azt állítják, hogy „megállapodás született Georg Soros és a román vezetés között Magyarország zsarolására”. Az összeesküvés-elmélet szerint ha Magyarország nem fogadja el a menekültkvótát, „Székelyföldet elárasztják jobbára afrikai néger betolakodókkal”.

Tóth-Birtan Csaba alpolgármester érdeklődésünkre elmondta, nincs hivatalos egyezség, ami érintené a polgármesteri hivatalt ebben az ügyben, betelepítésről nincs tudomása.

A Hungary First honlap tulajdonosával felvettük a kapcsolatot. Bár néhány kattintással elérhető a neve és könnyen rábukkantunk a Facebookon, a személy, akinek a nevén szerepel a londoni illetőségű LAPHON Ltd. nevű cég, név nélkül nyilatkozott. Mint írta, nem adhatja ki az informátort, és arra kért, hogy az egyik helyi napilapot keressük fel több információért. „Remélem, hogy csak álhír, eddig senki nem cáfolta” – tette hozzá.

Kérdésünkre, hogy mi a célja a híroldallal, azt mondta, szeretnék a magyarországi és határon kívüli magyarokat közelebb hozni „mint információkban, esetleg kölcsönös segítségnyújtásban…”. A lap ebben a hónapban indult, de „akad néhány kulcsember, akik segítik az előremenetelt… írásaikkal például”, írta.

A Facebookon eközben terjed a cikk, több kommentelő is aggódik illetve gyűlöletkeltő hozzászólásokat ír, de már olyan is akadt, aki látni vélte a szóban forgó menekülteket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?