Az RMDSZ bizalmat szavaz a Dăncilă-kormánynak

Az RMDSZ hétfő délután bizalmat fog szavazni a parlamentben a Dăncilă-kormánynak – jelentette be a frakciók együttes ülése után Kelemen Hunor. „Adunk mi is egy esélyt a koalíciónak” – nyilatkozta a szövetségi elnök.

A politikus tájékoztatása szerint az RMDSZ frakciói elemezték a kormányprogramot, illetve megvizsgálták, hogy milyen esetleges alternatívái vannak a PSD-ALDE kormánynak. „Kik kormányozzanak, ha nem ők? Megnéztük, hogy érkezett-e komolyan vehető javaslat az ellenzék részéről. Nem volt ilyen javaslat" – jelentette ki Kelemen Hunor.

Emlékeztetett arra, hogy a koalíció parlamenti többsége biztosított, tíz szavazattal többel rendelkeznek, mint amennyi a kormány beiktatásához szükséges. A kormányprogramról elmondta: olyan elemeket tartalmaz, amelyeket korábban az RMDSZ két esetben is támogatott. "Nehezen tudnánk megindokolni a Dăncilă-kabinet elutasítását, hiszen korábban a Grindeanu- és a Tudose-kormányt is támogattuk" – magyarázta.

Kelemen Hunor megjegyezte: valóban nem szokványos, ha egy kormánykoalíció félévente miniszterelnököt cserél. „Vannak dolgok, amelyeket bírálnunk kell és bírálni is fogunk. De ma délután a szavazatunkkal adunk mi is egy esélyt a PSD-ALDE koalíciónak" – fogalmazott az RMDSZ elnöke. A román sajtó szerint a politikus ezzel Klaus Johannis kijelentésére utalt, amikor kormányalakítással bízta meg a PSD által javasolt Viorica Dăncilát. Az államfő akkor szintén úgy fogalmazott: ad még egy esélyt a koalíciónak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?