Rengeteg síbaleset történt Brassópojánán az idei szezonban

Több mint 270 személy balesetezett a brassópojánai sí- és szánkópályákon a szezon kezdete óta, nyilatkozta csütörtökön Cătălin Petrescu, a brassói hegyimentő-szolgálat munkatársa.

Közlése szerint összesen 263 balesetet jegyeztek, amelyek során 273 személy sérült meg. Vannak olyan napok, amikor akár 14 baleset is történik, ezek közül öt egy időben - magyarázta.

Cătălin Petrescu szerint a legtöbb baleset amiatt következik be, hogy a síelők nincsenek tisztában saját képességeikkel, és a nehezebb pályákat választják. A haladó síelőknek azt ajánlja a szakember, hogy tartsák tiszteletben a jelzéseket, és ne hagyják el a pályát, ugyanis az erdős részeken veszélyes az ereszkedés. Fontos, hogy az időjárásnak, a pálya zsúfoltságának megfelelő sebességgel csússzanak, előzésnél pedig ne zavarjanak másokat - hangsúlyozta a hegyimentő.

Petrescu felhívja a szülők figyelmét, hogy vannak, akik síoktatóknak adják ki magukat, miközben nincs ennek megfelelő képesítésük, és bajba sodorhatják a gyerekcsoportokat. Ennek érdekében jövő héttől kezdődően rendszeresen ellenőrzik majd a síoktatókat, és büntetni fogják azokat a személyeket, akik nem rendelkeznek oktatói tanúsítvánnyal.

A túrázni vágyó személyeknek azt ajánlják, hogy megfelelő felszereléssel, téli bakancsokkal induljanak útnak. Szerdán rendkívül zsúfolt nap volt a Brassópojánán, a kábeles felvonók beléptetőkapuit 30 ezerszer használták, a felvonókat pedig fél órával hosszabb ideig üzemeltették.

Az üdülőtelepen mind a hét sípályán megfelelő körülmények között lehet síelni, a pályák üzemeltetői újabb turistaáradatra számítanak a félévközi vakáció idején.

Kapcsolódók

Kimaradt?