Megvan a törvényes keret a marosvásárhelyi katolikus gimnázium újralapítására

FRISSÍTVE: Döntő házként fogadta el hétfőn a szenátus az RMDSZ tanügyi törvényt módosító javaslatát, amely előírja, hogy ezután törvénnyel is létre lehet hozni kisebbségi oktatási intézményeket. Ezáltal a parlament jogalapot teremtetett arra, hogy a parlament törvény útján alapíthassa újra a marosvásárhelyi katolikus iskolát. Közben szerdán kezdődik az a bűnvádi per, amelyet a korrupcióellenes ügyészség indított  az intézmény volt igazgatója és Maros megye korábbi főtanfelügyelője ellen. 

Az RMDSZ november közepén iktatta a katolikus gimnázium létrehozásáról szóló törvénytervezetét. Ám ahhoz, hogy ezt a parlament tárgyalhassa és elfogadhassa, az oktatási törvény módosítására volt szükség, mert ennek eddigi formája szerint csak az önkormányzatok hozhattak létre tanintézményeket – emlékeztetett hétfőn Cseke Attila, miután a szenátus megszavazta, hogy ezután törvénnyel is létre lehet hozni kisebbségi oktatási intézményeket. 

Az RMDSZ felsőházi frakcióvezetője kifejtette, a 2011-es oktatási törvény módosításával megvalósult a katolikus gimnázium újraalapítási folyamatának első lépése. Második lépésben a parlamentnek el kell fogadnia az törvénytervezetét, amely kifejezetten a marosvásárhelyi katolikus iskola megalapítására vonatkozik.

„A marosvásárhelyi katolikus iskola ügyében hiába próbáltunk helyi szinten megoldást találni, minden próbálkozásunkat elgáncsolták. Az anyanyelvi oktatást biztosító intézmények megmaradásunk zálogai, és mint ilyen prioritás számunkra a védelmük, működésük biztosítása. Ezért a kisebbségi oktatás tekintetében szükségesnek tartjuk egy másodlagos megoldási lehetőség biztosítását arra az esetre, ha azt tapasztaljuk, helyi szinten megpróbálják ellehetetleníti az anyanyelvű oktatást, mint ahogyan a marosvásárhelyi katolikus gimnázium esetében történik” – idézte Cseke Attilát az RMDSZ keddi hírlevele.

Korodi Attila képviselőházi frakcióvezető elmondta, az elmúlt bő egy év során, amióta a marosvásárhelyi katolikus iskola kálváriája tart, bebizonyosodott, hogy csak olyan megoldás jöhet szóba a tanintézmény helyzetének végérvényes rendezésére, amely jogilag támadhatatlan.

„Minden eddigi helyi szintű megoldási javaslatunktól vagy elzárkóztak az illetékesek, vagy megtámadták azokat. Ennek tükrében egyértelművé vált, hogy nem bízhatunk a hatóságok jóhiszeműségében, olyan megoldásra van szükség, amely egyszersmind véget vet a kialakult patthelyzetnek, és a lehető legbiztonságosabb módon valósítja meg a katolikus iskola újbóli létrehozását. A törvény általi iskolaalapítás azért jó megoldás, mert ezt nem lehet közigazgatási perrel megtámadni” – magyarázta a politikus.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta, a törvénytervezet rendezné a katolikus iskola jogi státuszát, lehetővé tenné az áthelyezett osztályok visszavételét, az új osztályokba való beiratkozást, és rendezné a tanárok és az adminisztratív személyzet helyzetét is. A katolikus iskola létrehozásáról szóló törvényt első házként a képviselőház tárgyalja sürgősségi eljárással.

Szerdán kezdődik a büntetőper

Eközben szerdán lesz az első tárgyalása annak a bűnvádi pernek, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) indított a katolikus gimnázium volt igazgatója és Maros megye korábbi főtanfelügyelője ellen az iskolaalapítás körüli rendellenességek miatt. A DNA korábban az intézmény 445 diákját és szüleiket károsított felekké minősítette ebben a perben.

„Mi világosan megfogalmaztuk, hogy nem tekintjük, magunkat károsult, sértett feleknek – jelentette ki a Maszol érdeklődésére Csíky Csengele, a Civilek a Katolikus Iskoláért szülői csoport szóvivője. Elmondta, hogy a katolikus gimnáziummal „társbérletben” működő Unirea Főgimnázium diákjainak a szülei is bejelentkeztek a tárgyalásra károsult felekként, de hogy pontosan hányan, azt nem lehet tudni. A szerdai tárgyaláson a kárigényeket teszik le.

Csíky Csengele közölte: a magyar diákok szülei nyilván nem nyújtanak be kárigényt, nem is jelennek meg a tárgyaláson.

Ugyanerről beszélt a Maszolnak egy másik szülő, Zsigmond Imola is. Szerinte nem lehet ugyanaz a személy egyszerre tanú is és károsult is ugyanabban a perben, holott az ügyészség tanúként hallgatta ki őket. „A szülők jelezték, hogy nem tartják károsultaknak magukat, ahogyan azok sem, akik hivatalosan felvételiztek és beiratkoztak az iskolába. Nem vagyok károsult fél, hiszen én választottam az iskolát, én irattam be oda a gyermekemet saját akaratomból” – mondta az édesanya.

Zsigmond Imola azt is elmondta, időközben kiderült, hogy a katolikus iskola rendelkezik az ARACIS engedélyével is. Véleménye szerint azt akarják rábizonyítani Ștefan Someșan egykori főtanfelügyelőre és Tamási Zsolt volt iskolaigazgatóra, hogy befolyásolták az akkreditációt megadó testületet.

Patthelyzet a bérleti szerződés ügyében

A katolikus gimnázium diákjai jelenleg a Bolyai Farkas Elméleti Líceum tanulói. Csíky Csengele elmondta, aggasztja, hogy patthelyzet alakult ki a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal által az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítványtól bérelt ingatlanok körül. Az egyház ugyanis érvénytelennek, a városvezetés pedig továbbra is érvényesnek tekinti a 2014-ben kötött bérleti szerződést. Az Unirea Főgimnázium és a katolikus Bolyai-gimnáziumhoz utalt osztályai számára otthont adó épületekre a városháza legutóbb nem tudta kifizetni a bérleti díjat, mivel az egyház nem állított ki számlát. „Így minden lóg minden a levegőben” – monda Csíky Csengele.

A Krónika korábban arról számolt be: míg az egyház új szerződést kötne, számára megfelelő feltételekkel, a polgármesteri hivatal tárgyalásos úton, saját álláspontját érvényesítve rendezné a helyzetet. A Státus Alapítvány elnöke, Holló László a lapnak elmondta: egy 30 napos átmeneti időszak után már nem fogadnak el bérleti díjat a városvezetéstől a két épület használatáért. Hozzátette, egyelőre úgy látják, az idei év így fog eltelni, és úgy vélik, a polgármesteri hivatal következő évben kénytelen lesz rendezni a helyzetet, ugyanis érvényes bérleti szerződés hiányában nem fog tudni pénzkeretet elkülöníteni a költségvetésből a bérelt épületek közüzemi számláinak fedezésére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?