Iktatta az RMDSZ a katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvénytervezetet

Iktatta szerdán a képviselőházban az RMDSZ a marosvásárhelyi katolikus gimnázium újralapításáról szóló törvénytervezetet.

„Az a cél, hogy a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium már jövő tanévben elkezdhesse működését. Ennek érdekében törvénytervezetet dolgoztunk ki, és iktattunk ma a képviselőházban, amely lehetővé teszi az iskola újraalapítását” – idézte Szabó Ödön képviselőt az RMDSZ közleménye.

Az oktatásügyi szakbizottság alelnöke elmondta: a törvénytervezet lehetővé tenné az új osztályokba való beiratkozást, de az áthelyezett osztályokat is visszavenné az újraalapított tanintézmény. Emellett a tanárok és az adminisztratív személyzet helyzetét is megoldaná, hiszen rendelkezik azok átvételéről – mutatott rá a politikus.

Szabó Ödön tájékoztatása szerint a tervezet a tanintézmény jogállását is rendezné, az iskola állami finanszírozását törvényi szintre emelné, és előírná a tanintézmény városi iskolahálózatba való integrálását. Rámutatott: az iskolahálózatokat rendszerint februárban hagyják jóvá, ezért fontos, hogy a parlament két háza még idén tárgyaljon a jogszabálytervezetről.

„Kérvényezni fogjuk a sürgősségi eljárást annak érdekében, hogy a parlament a téli szünet előtt szavazzon a törvénytervezetről, majd az államelnöki kihirdetésre kerüljön. Nekünk az a felelősségünk, hogy minden olyan lépést megtegyünk, amellyel az akadályok elhárulnak az iskola újraalapításának útjából” – összegzett a szakpolitikus.

Egyeztettek a szülőkkel és az egyházzal is

A törvénytervezet kidolgozásának hátteréről korábban Szabó Ödön a Maszolnak elmondta: a katolikus gimnázium ügyéhez rosszindulatúan viszonyult az önkormányzat, a polgármester, az önkormányzati hivatalnokok és azok a szülők a román tagozatról, akik ellenezték az iskola kiválását az Unirea Főgimnáziumból.

„Nekünk az a felelősségünk, hogy minden egyes olyan lépést megtegyünk, amivel az akadályok elhárulnak. Azt már elértük, hogy ha továbbra sem hajlandó a helyi önkormányzat a törvény és a szülők igénye szerinti iskolahálózatot elfogadni, akkor a miniszter rendelettel is léphet” – magyarázta. Hozzátette, a miniszteri rendelettel valóban az a gond, hogy a közigazgatási bíróságon megtámadható, és akár a rosszindulatú személyek is tovább húzhatják vele az időt.

Ezért Szabó Ödön tájékoztatása szerint Kelemen Hunor szövetségi elnök azt javasolta, hogy vagy a kormánynak, sürgősségi rendelet formájában, vagy – mivel egy sürgősségi kormányrendeletből utólag egy törvény lesz – egy megállót kihagyva, eleve egy parlament által elfogadott törvénnyel alapítsák meg a katolikus gimnáziumot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?