A katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvénytervezetet dolgoz ki az RMDSZ

Az RMDSZ szakértői már dolgoznak a marosvásárhelyi katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvénytervezeten. A jogszabályt még idén el kell fogadnia a parlamentnek, hogy az iskola a jövő tanévtől már működhessen – tudtuk meg Porcsalmi Bálint ügyvezető elnöktől.

A politikust annak kapcsán kerestük meg, hogy Liviu Pop oktatási miniszter az RMDSZ képviselőházi frakciójával tartott találkozója után kijelentette: nem lehet lépni katolikus a gimnázium ügyében, amíg nem születik bírósági határozat az iskoláról. Azt is kijelentette: ha január közepéig lezárul az iskola ügyében indult per, újra lehet alapítani önkormányzati határozattal vagy miniszteri rendelettel.

„Ez Liviu Pop álláspontja. A véleményével nem tudunk azonosulni, és különösképpen nem is érdekel” – reagált a tárcavezető kijelentéseire Porcsalmi Bálint. Emlékeztetett, hogy az oktatási miniszter az elmúlt időszakban a marosvásárhelyi iskolával kapcsolatban négy-öt, egymástól eltérő, sok esetben egymással ellentétes álláspontra helyezkedett.

Az ügyvezető elnök elmondta: az RMDSZ Liviu Popnak azzal bejelentésével sem ért egyet, hogy a katolikus gimnáziumot miniszteri rendelettel alapítsák újra, mert ez könnyen megtámadható a közigazgatási bíróságon. Közlése szerint csak egy olyan jogi megoldást tartanának elfogadhatónak, amely a legnagyobb védettséget biztosítja az iskolának, ez pedig egy törvény lenne.

Porcsalmi elmondta, az RMDSZ szakértői már dolgoznak a katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvénytervezeten. Céljuk az, hogy az iskola a jövő tanévben elkezdhesse működését. Emlékeztetett: az iskolahálózatokat rendszerint február végén hagyják jóvá, addig pedig hatályba kellene lépnie a törvénynek. „Ez azt jelenti, hogy a parlamentnek még ebben az évben meg kell szavaznia a tervezetünket. Kezdeményezzük a sürgősségi eljárással történő elfogadását” – magyarázta.

Arra a kérdésünkre, hogy Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnöknek a magyar kormányfőnek tett ígérete elegendő garancia-e arra, hogy a PSD-ALDE támogatni fogja az RMDSZ tervezetét, Porcsalmi kijelentette: „Bízunk benne, hogy Liviu Dragnea át tudja vinni a pártján az akaratát. Mi mindent elkövetünk azért, hogy a kérdés technikai részét kidolgozzuk, és olyan procedúrát alkalmazzunk, ami később nem lesz támadható”.

Egyeztetnek a szülőkkel és az egyházzal is

A döntés hátteréről Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese, az oktatási bizottság alelnöke a Maszolnak elmondta: a katolikus gimnázium ügyéhez rosszindulatúan viszonyult az önkormányzat, a polgármester, az önkormányzati hivatalnokok és azok a szülőka román tagozatról, akik ellenezték az iskola kiválását az Unirea Főgimnáziumból.

„Nekünk az a felelősségünk, hogy minden egyes olyan lépést megtegyünk, amivel az akadályok elhárulnak. Azt már elértük, hogy ha továbbra sem hajlandó a helyi önkormányzat a törvény és a szülők igénye szerinti iskolahálózatot elfogadni, akkor a miniszter rendelettel is léphet” – magyarázta. Hozzátette, a miniszteri rendelettel valóban az a gond, hogy a közigazgatási bíróságon megtámadható, és akár a rosszindulatú személyek is tovább húzhatják vele az időt.

Ezért Szabó Ödön tájékoztatása szerint Kelemen Hunor szövetségi elnök azt javasolta, hogy vagy a kormánynak, sürgősségi rendelet formájában, vagy – mivel egy sürgősségi kormányrendeletből utólag egy törvény lesz – egy megállót kihagyva, eleve egy parlament által elfogadott törvénnyel alapítsák meg a katolikus gimnáziumot.

A képviselő elmondta, a szövetségi elnök kinevezett egy szakmai bizottságot, amely már elkezdett dolgozni törvénytervezeten, mivel nagyon szorosak a határidők. Októberben a belső konzultáció, a jogi vélemények megvitatása zajlik. „Azt tervezzük, hogy miután előkészíttettük szakmailag ezeket a kérdéseket, az katolikus egyházzal és a szülőkkel konzultálva továbbvisszük az ügyet” – mondta Szabó Ödön.

Kelemen: meg fog oldódni az iskola ügye

Meggyőződése, hogy a következő tanévig újraalapítják a marosvásárhelyi római katolikus líceumot - jelentette ki Aradon tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke emlékeztetett: ebben a tanévben az iskola mint jogi személyiség nem létezik.

„Ha a marosvásárhelyi magyar közösség és a római katolikus egyház részéről van erre óhaj, akkor új tanintézet létesíthető, és meggyőződésem, hogy a probléma meg fog oldódni. Mert végül is nem hinném, hogy a románok szegényebbekké válnának attól, ha működne egy ilyen iskola. Ez a románoktól semmit nem fog elvenni, se a nyelvüket, se a kultúrájukat, se a vallásukat, se szellemi, se anyagi értelemben nem lesz szegényebb ettől a román közösség"  – idézte az Agerpres a politikust.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az új iskola felekezeti jellegű lesz-e, az RMDSZ elnöke azt felelte: a törvény lehetővé teszi a felekezeti iskolák alapítását. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?