Informális gyűlést tartott vasárnap este a PSD

A Szociáldemokrata Párt (PSD) a párhuzamos és törvénytelen állam ellen szervez tüntetést, jelentette be vasárnap este a politikai alakulat helyettes főtitkára, Codrin Ştefănescu a párt vezetőségének informális gyűlését követően. Ştefănescu tagadta, hogy azért hívták volna össze a gyűlést, hogy leváltsák saját kormányukat. 

„Egyetlen tábor van a PSD-ben. Ma azért találkoztunk, mert a megyei szervezetek elnökei kérték, hogy találkozzanak a PSD elnökével. (...) Eldöntöttük, hogy tüntetést szervezünk mi is. (...) A párhuzamos és törvénytelen állam ellen, a visszaélések, a lehallgatások, az állampolgári jogok tiprása ellen fogunk tüntetni. (...) Ez egy olyan tüntetés lesz, amely megmutatja Románia valódi többségét. Ezzel az üzenettel érkeztek a megyei szervezetek elnökei” - nyilatkozta Codrin Ştefănescu a PSD központi székhelyén.

A Gyözelem térre tervezett karácsonyi vásár is szóba került

A gyűlésen az elmúlt napokban Gabriela Firea bukaresti főpolgármester és Mihai Tudose miniszterelnök között kialakult feszültségekről is tárgyaltak. A két politikus a Győzelem térre tervezett karácsonyi vásár miatt keveredett szóváltásba. A párthoz közelálló források szerint sem a főpolgármester, sem a miniszterelnök nem vett részt a gyűlésen. 

A megbeszélésen Codrin Ştefănescu helyettes főtitkár mellett jelen volt Liviu Dragnea, a PSD elnöke, Paul Stănescu miniszterelnök-helyettes, a képviselőház alelnöke, Florin Iordache és Ionel Arsene, a Neamţ megyei tanács elnöke is.
Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere szombaton este az Antena 3 televízióban azt nyilatkozta, hogy Mihai Tudose miniszterelnök „helytelen és nem kollégiális módot” talált arra, hogy „megrója” egy olyan döntésért, amelyet a fővárosi polgármesteri hivatal alárendelt intézményei hoztak meg. Gabriela Firea elmondta, elvárta volna, hogy felhívja a miniszterelnök vagy találkozzanak személyesen, ha valamit közölni akar vele. 

Mihai Tudose miniszterelnök csütörtökön kijelentette, hogy szerinte nem volt a legbölcsebb döntés a Victoriei tér közepére szervezni a karácsonyi vásárt. „Elsősorban hogyan jut oda az ember? Nem nagyon vannak gyalogos átkelők. Nem tudom, bonyolult” - nyilatkozta a kormányfő. 

Kapcsolódók

Kimaradt?