Bányaomlás történt Lupényban, három bányász eltűnt

Beomlott csütörtökön egy tárna a lupényi bányában, három bányásznak nyoma veszett. Bányamentők indultak a keresésükre, a kormányfő pedig a helyszínre küldte az energetikai minisztert. Cikkünk frissül

22:02

Közelednek a bányamentők az egyik vájárhoz

 A mentőcsapat nagyon nehéz körülmények között dolgozik, óránként egy méterrel jut előbb. Azt jelentették, hogy már nagyon közel vannak egy vájárhoz - jelentette be csütörtök este Toma Petcu energiaügyi miniszter. A helikopterrel Lupényba érkezett tárcavezető azt mondta, "addig nem mozdul a helyszínről", amíg minden bányászt ki nem mentenek. A mentőcsapatokat hatóránként váltják. Jelenleg két, egyenként 14 tagú csoport dolgozik a mélyben. (Agerpres)

20:42

A helyszínre hívták a hozzátartozókat

A bányavállalat székhelyére hívták annak a három bányásznak a hozzátartozóit, akik a lupényi bányaomláskor a föld alatt rekedtek, hogy közelről követhessék a mentési munkálatokat, de azért is, hogy ha szükséges, egy pszichológus segítségét is igénybe vehessék – írja az Agerpres.

Oana Stoicuţa, a Hunyad Megyei Energetikai Komplexum szóvivője azt nyilatkozta, hogy az omlást a helyi geológiai tényezők okozták. A szóvivő „elővigyázatosságra” intett, ami a bennrekedtek túlélési esélyeit illeti, és nem tudta felbecsülni, mennyi ideig tarthatnak a mentési munkálatok

Az omlás csütörtökön 14 óra körül következett be. Három ember mintegy 400 méter mélyen rekedt, egy körülbelül 4 méter széles, 2 méter magas fejtési tárnában.

20:22

Az ügyészség is vizsgálódik

A petrozsényi ügyészség bűnvádi eljárást indított csütörtökön a lupényi bányaomlás kapcsán. A helyszínre kivonultak többek között a rendőrség és a munkafelügyelőség képviselői is, a nyomozást egy ügyész vezeti – számolt be az Agerpres. 

19:03

Egy bányász kórházba került

A nyolc kiszabadult bányász közül egyet kellett kórházba szállítani mellkasi sérülésekkel.

18:14

Két mentőhelikoptert küldtek a bányához

A SMURD rohammentő-szolgálat két helikopterét, valamint több mentőautót küldtek a lupényi bányához, ahol beomlott egy föld alatti fejtési tárna, és három bányász eltűnt - közölte az Agerpresszel Raed Arafat belügyi államtitkár. 

17:34

Hangok hallatszanak a mélyből

A bányamentők meghallották a tárna mélyén rekedt bányászok segélykiáltásait. "A mentőcsapat három métert haladt előre a 20 méter hosszúra becsült omlásban. Azt mondják, hogy több hangot hallanak az omlás túlsó feléről, köztük egy sűrített levegős fúrógép hangját is, amit időnként bekapcsolnak" - nyilatkozta az Agrpres hírügynökségnek Darius Câmpean szakszervezeti vezető. 

16:44

Tizenegyen voltak a mélyben a tárna beomlásakor

A helyszínen tartózkodó Toma Petcu engergetikai miniszter a Digi24 televíziónak elmondta, hogy 11 bányász tartózkodott a mélyben, amikor beomlott a tárna. Nyolc bányásznak sikerült feljutnia a felszínre, három eltűnt társukról azonban továbbra sincsenek információk.

16:34

Tíz méter hosszan omlott be a tárna

Fabius Kiszely Hunyad megyei prefektus tájékoztatása szerint a tárna tíz méter hosszan omlott be. „A bányamentők keresik az eltűnt vájárokat. A következő fél óra döntő fontosságú az életben maradásuk szempontjából” – jelentette ki a kormány megbízottja.

08:42

Véget ért a mentőakció: egy bányász meghalt

A mentőcsapatok péntek hajnalban megtalálták a lupényi bányaomlás áldozatait, egyikük meghalt, a másik súlyos, a harmadik könnyebb sérüléseket szenvedett, közölte az Agerpres és a Mediafax hírügynökség. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?