banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Megkönnyebbülhet az ország első és második embere: újratárgyalják a perüket

Újratárgyalják Liviu Dragnea képviselőházi házelnök bűnvádi perét, amelyben a Szociáldemokrata Párt elnökét azzal gyanúsítják, hogy hivatali visszaélés és hamis okirat kiállítása révén alkalmaztatta pártja két tagját a Teleorman megyei gyermekvédelmi igazgatóságnál - döntött kedden a legfelsőbb bíróság.

Az indoklása szerint az üggyel eddig foglalkozó egyik bíró, Ana-Maria Dascălu nyugdíjba vonult, az új bíró pedig kérte a teljes bírósági eljárás újrakezdését. Dragnea ügyvédje az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) korábbi döntéseire hivatkozva kérte a bírósági eljárás újrakezdését, kifejtve, hogy "nincs más megoldás".

Mivel az EJEB korábbi Románia elleni ítélete szerint kötelező módon ugyanannak a bírónak kell meghoznia az ítéletet, aki a per folyamán részt vett a bizonyítékok vizsgálatában és a tanúk kihallgatásában, ismét ki fogják hallgatni az összes vádlottat - közölte a bírói testület elnöke. A következő tárgyalást október 3-án tartják.

A legfelsőbb bíróság szintén Ana-Maria Dascălu nyugdíjba vonulására hivatkozva Călin-Popescu Tăriceanu bűnvádi perének újratárgyalásáról is döntött. Ebben a perben a szenátus elnökét hamis tanúzással vádolják egy restitúciós ügyben.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?