Ebben az erdélyi faluban található Románia legöregebb tölgyfája

Szeptember 23-án megünneplik Románia legöregebb tölgyfáját, amely a szakértők szerint több mint 900 éves. A Tölgy Napja nevet viselő rendezvényre a Brassó megyei Mirkvásáron kerül sor. 

Mirkvásáron található az ország legöregebb, több mint kilencszáz éves tölgyfája, a „Kárpátok öregje”, ezért itt tartják meg A Tölgy Napját, amelynek keretében futóversenyre, hagyományos termékek vásárára és természetfilmek vetítésére is sor kerül.
A rendezvény szervezője a Carpaterra Egyesület, amely hétfőn sajtótájékoztatót tartott. A szervezők elmondták: a mirkvásári védett területeket érdemes a helybélieken kívül a turistáknak is megismerni, ezért szervezik meg már második alkalommal A Tölgy Napját. 

Cătălin Cantor projektmenedzser elmondta, hogy a rendezvény két futóversennyel veszi kezdetét, az egyiken 32, a másikon 10 kilométeres távot kell végigszaladniuk a versenyzőknek, a neves tölgyfától kiindulva. Tavaly 270-en vettek részt a megmérettetésen, a hazaiak mellett Hollandiából és Portugáliából is érkeztek versenyzők - tette hozzá Silviu Neculai Pelei, a futóverseny koordinátora. 

A szervezők a település fellendülését is várják a rendezvénytől. Mirkvásáron ugyan nincs szálloda vagy panzió, de helyi lakosok otthonaiban 70 személyt szállásoltak el egy évvel ezelőtt, amikor először tartották meg A Tölgy Napját. 

A mirkvásári tölgyfát 2010-ben fedezték fel, majd egy brit módszer segítségével állapították meg a korát. A fa törzsének kerülete 9,3 méter. Felfedezése óta kerítés védi, az autósoknak pedig legalább 400 méteres távolságban kell leparkolniuk a védett tölgytől. 

Mirkvásár Homoród községhez tartozik, 400 lakója van. A település 70 kilométerre található Brassótól, ebből 10 kilométert földúton kell megtenni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?