A PNL megóvta az alkotmánybíróságon a közmédiát szabályozó törvényt

Megtámadta az alkotmánybíróságon a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a Román Rádió és a Román Televízió működését szabályozó törvényt módosító jogszabályt.

A PNL annak megállapítását kéri a taláros testülettől, hogy a törvény teljes egészében alkotmányellenes. A liberálisok szerint ugyanis a jogszabály jelenlegi formájában visszafordíthatatlanul tönkreteszi a két nemzeti jelentőségű autonóm intézmény státusát és működését.

Az érvelésben a PNL kifejti, hogy június 20-án a szenátus - döntő fórumként - lényegi módosításokkal fogadta el a tervezetet a képviselőházban elfogadott változathoz képest, ami sérti a kétkamarás törvényhozás alapelveit, ugyanakkor nem tisztázza a két intézmény jogállását azt követően, hogy eltörölték a lakosság által fizetett rádió- és televízióilletéket.

A PNL szerint a törvény alapvető alkotmányos jogokat sért, túlságosan nagy hatáskört biztosít az állami hatóságoknak, ami nincs összhangban az Emberi Jogok Európai Bírósága, valamint a Velencei Bizottság előírásaival.

Az indoklásban az is olvasható, hogy az új törvény teljes mértékben ellehetetlenítette a Radio România Internaţional és a TVR Internaţional csatornák tevékenységét azáltal, hogy megszüntette a külhoni románok számára készítendő műsorok finanszírozását.

A PNL hozzáteszi, az új törvény már nem teszi lehetővé nagy jelentőségű kulturális, művészeti vagy sportesemények közvetítésének finanszírozását, ami sérti a román állampolgárok tájékoztatáshoz való jogát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?