Megbírságoltak egy Hargita megyei férfit, mert a Facebookon sértegette a lányát

1500 lej bírság kifizetésére kötelezett a székelyudvarhelyi bíróság egy Hargita megyei férfit, mert Facebookon botrányos módon sértegette a kiskorú lányát.

A bírságot a Hargita megyei rendőrség  idén februárban szabta ki az apára, akit a felesége jelentett fel. A férfi fellebbezett, ám a héten kimondott ítéletében a székelyudvarhelyi bíróság elutasította az óvását – írja a clujust.ro.

A nő panasza szerint a házastársa, S. G. könnyűvérűnek nevezte a lányukat a közösségi oldalon trágár kifejezéseket használva. Feljelentéséhez mellékelte a sértegető Facebook-posztokról készült fotókat is.

A Hargita megyei rendőrség a társadalmi együttélést és a közrendet szabályozó 1991/61-es törvény 2. paragrafusa alapján 1000 lejes bírságot szabott ki férfire, és további 500 lejt azért, mert nem tett eleget az idézésnek. 

A hivatkozott cikkely szerint kihágásnak minősül az emberi méltóság nyilvános módon történő megsértése. A bíróság az ítéletet a legfelsőbb bíróságnak egy korábbi határozatára alapozta, amely szerint a Facebook a nyilvános tér része.

A férfi azt állította, hogy nem ő posztolta a sértegető bejegyzéseket, hanem egy ismeretlen személy, aki feltörte a Facebook-oldalát. Ezt a bíróság szerint bizonyítani nem tudta, ezért fellebbezését elutasították.

Kimaradt?