Bírságot szabnak ki a Bâlea-tóhoz vezető felvonók meghibásodása miatt

A Bâlea-tóhoz vezető felvonók meghibásodása ügyében indított vizsgálatok lezárását követően kiszabják a megfelelő bírságot, és biztonsági intézkedéseket foganatosítanak - közölte hétfőn Lucian Radu Szeben megyei prefektus a vasárnapi balesetet kivizsgáló intézmények vezetőinek találkozója után. 

A prefektus közleményében rávilágít: két lehetőséget vizsgálnak, az egyik szerint műszaki meghibásodás, a másik szerint emberi mulasztás okozta az incidenst. "Miután lezárulnak a vizsgálatok, és levonják a következtetéseket, kiszabják a megfelelő bírságot, és elrendelik azokat a biztonsági intézkedéseket, amelyekkel elejét lehet venni az ehhez hasonló baleseteknek" - áll a prefektúra közleményében. 

A prefektus által hétfő délelőttre összehívott gyűlésen a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség, a fogyasztóvédelmi és munkaügyi felügyelőség, illetve a megyei rendőr-főkapitányság képviselői vettek részt. 

Az ügyészség testi sértés miatt bűnvádi kivizsgálást indított, miután hét kiránduló megsérült és kórházba került vasárnap amiatt, hogy a Bâlea-tóhoz vezető két drótkötélpályás felvonó fékrendszere meghibásodott. 

Luciana Balteş, a Szeben megyei rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn úgy nyilatkozott, az ügyet Felek (Avrig) bírósági ügyészsége vizsgálja ki. Párhuzamosan az emelőszerkezeteket ellenőrző állami felügyelet (ISCIR) is kivizsgálásba kezdett. 

A Fogarasi-havasokban, 2 ezer méteres tengerszint fölötti magasságban lévő Bâlea-tóhoz, illetve a Bâlea-vízeséshez vezető kabinos felvonók vasárnap hibásodtak meg. Mivel a kabinokat nem lehetett időben lefékezni, azok nekicsapódtak a védőkorlátnak, a bennük utazók pedig nekiestek a falnak. A telekabinokban nincs ülőhely, az utasok állva, egy fémrúdba kapaszkodva utaznak. Egyik sérült elszállításához a SMURD helikopterére volt szükség. 

A drótkötélpályás felvonó ezt követően leállt, a Bâlea-tónál rekedt turistákat a Salvamont hegyimentői kísérték le egy ösvényen, mivel a Transzfogarasi utat egyes szakaszokon még mindig hatméteres hó borítja. 

A 2 ezer méter magasan lévő Bâlea-tóhoz csak a 3 700 méter hosszú drótkötélpályán közlekedő felvonóval lehet feljutni. Ezt magáncég működteti, amelynek tulajdonosa úgy nyilatkozott, hogy rendelkezik minden szükséges engedéllyel, és a felvonót rendszeresen ellenőrzik. 

Nem ez az első eset, hogy meghibásodik a felvonó. 2016-ban 70 turista rekedt a Bâlea-tónál, köztük 45 gyerek, akiket helikopterekkel kellett lehozni a hegy lábához, miután a felvonó leállt. 

Kapcsolódók

Kimaradt?