FRISSÍTVE: Elszabadult a felvonó a Bâlea-vízesésnél, hatan megsérültek

FRISSÍTVE: Összesen hat személy sérült meg vasárnap a Bâlea-tó irányából a Bâlea-vízesés fele tartó felvonókban. A Szeben megyei készenléti felügyelőség információi szerint műszaki hiba miatt az utasok egy része nekiesett a kabin oldalának. 

A News.ro úgy tudja, a drótkötélpálya kabinja túl nagy sebességgel futott be az állomásra, és nekiütközött a peronnak. A felvonóban 15-en utaztak, négyen kértek segítséget a 112-es egységes segélyhívószámon. A helyszínre több mentőautó kivonult. 

A sérültek között van egy négy éves gyermek, akinek az orra tört el a balesetben, egy férfi a lábán sérült meg, egy nő szintén lábfájdalmakra panaszkodott, és egy másik nő a hátát fájlalta. 

FRISSÍTÉS1: A HotNews úgy tudja, a drótkötélpálya második kabinja is a megállóhely korlátjának ütközött érkezéskor, három utasa sérült meg. A SMURD helikopterrel szállt ki a helyszínre. 

Az edigi információk szerint az utasok egy része nekiesett a felvonó oldalának, négyen megsérültek a vízesésnél, a lefele jövő kabinban, hárman a tónál, a felfele tartó kabinban. Valószínűleg mindét esetben fékhiba történt, de a drótkötélpályát üzemelő cég vezetői még nem tudtak részletekkel szolgálni a balesetek okairól.

A kabinokban összesen 15-en utaztak. A drótkötélpálya alsó állomásán megsérülteket már átvették a mentők, a felső állomás sérültjeit helikopterrel kell menteni, vagy a hegyimentők hozhatják le hordágyon, ha szükséges. A 2 ezer méter magasan lévő Bâlea-tóhoz csak a 3 700 méter hosszú kötélpályán közlekedő felvonóval lehet feljutni, a téli időszakra lezárt Transzfogarasi utat néhol több méteres hó borítja. 

Nem ez az első eset, hogy meghibásodik a felvonó. 2016-ban 70 turista rekedt a Bâlea-tónál, köztük 45 gyerek, akiket helikopterekkel kellett lehozni a hegy lábához, miután a felvonó leállt. 

FRISSÍTÉS2: Mindössze hat sérültről tud a Szeben megyei készenléti felügyelőség. Négyen a vízesésénél, a lefele jövő kabinban, ketten a tónál, abban a kabinban sérültek meg, amelyik felfele ment.

A hat sérültből kettőt, akik a felvonó 2 ezer méter magasan lévő, Bâlea-tó felöli, felső állomásánál vannak, SMURD helikopterrel hozzák le - mondta el Lucian Radu, Szeben megye prefektusa, aki a mentőakciót irányítja. 

"A felső állomás sérültjei sem súlyosak, csak éppen nincs más módszer a lehozatalukra, hisz egyelőre a hat métert is meghaladja a hóréteg vastagsága a Transzfogarasi út bizonyos szakaszain'" - nyilatkozta a prefektus. 

Azok a turistákat, akik nem sérültek meg, a hegyimentők vezetésével gyalog fognak lejönni a Bâlea-tótól a vízesésig, onnan pedig kisbuszokkal viszik tovább őket - jelentette be az ISU. 

Az első információk szerint a felvonó személyzete műszaki okok miatt nem tudta időben lefékezni a kabinokat, és az utasok egy része nekiesett a felvonó falának. A kabint saját lábukon hagyták el a sérültek. 

A prefektus felszólította a fogyasztóvédelmi hivatalt és a felvonó műszaki állapotát felvigyázó állami hatóságot, hogy tartson ellenőrzést a magánkézben lévő drótkötélpályát működtető cégnél. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?