Csíksomlyói szerzetes: „saját felelősségükre jöjjenek a zarándokok a búcsúba”

FRISSÍTVE: A Hargita megyei egészségügyi hatóságok azt javasolják, hogy azok a személyek, akik nincsenek beoltva kanyaró ellen, ne vegyenek részt a pünkösdi csíksomlyói búcsún, ugyanis a térségben fertőzési gócpont van. Urbán Erik csíksomlyói szerzetes azt javasolja a zarándokoknak, hogy saját felelősségükre menjenek ki a nyeregbe és vegyenek részt a búcsún.

Tar Gyöngyi, a Hargita megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) vezetője elmondta, a csíksomlyói negyedben a roma közösségben van egy gócpont, jelenleg több mint 20 megbetegedésről tudnak. A szakember azt ajánlja a búcsúra készülőknek, hogy ellenőrizzék, rendelkeznek-e a megfelelő oltásokkal, és amennyiben nincsenek beoltva vagy nem teljes a védettségük, idén inkább ne látogassanak el Csíksomlyóra. 

A szakember szerint a Magyarországról érkező felnőttek is veszélyben lehetnek, ott ugyanis csak 1978 óta használják a kettős oltást, azelőtt csak egyszer oltották be a gyerekeket kanyaró ellen. 

„Nem tilthatod meg egy gyereknek vagy egy közösségnek, hogy részt vegyen a búcsún, de a kanyaró rendkívül ragályos (...), egy tüsszentés is elég, hogy fertőzzön. Tehát azt ajánlom, hogy aki nem rendelkezik teljes védettséggel, idén inkább otthonról kövesse a búcsút" - nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Tar Gyöngyi. 

Az igazgatóság vezetője a Hargita megyei szülőknek is azt tanácsolja, hogy a búcsú előtt oltassák be gyerekeiket az első vagy második dózissal, ugyanis kapott a megye 2 ezer adag kanyaró elleni oltást, amely június végéig elegendő kellene hogy legyen. 

A DSP vezetője szerint a csíksomlyói gócpontot elszigetelték. Olyan gyerekek betegedtek meg ott, akik nem voltak beoltva, és Csíkmindszentről hozták át a betegséget - tette hozzá. 

Csíksomlyói szerzetes: saját felelősségükre jöjjenek a zarándokok

A csíksomlyói búcsú főszervezői nevében Urbán Erik ferences szerzetes, a kegytemplom igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy ők nem értesültek a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság felhívásáról, ugyanakkor meglátásuk szerint, az előző évekhez hasonlóan, most is csak azt javasolhatják a pünkösdszombati zarándokoknak, hogy saját felelősségükre menjenek ki a nyeregbe és vegyenek részt a búcsún.

„Megbetegedések, sérülések sajnos minden évben lehetnek, hiszen van, aki a karját vagy lábát töri, ételmérgezés és más rosszullét is érheti az embereket. Mi továbbra is nagy szeretettel várjuk a zarándokokat” – mondta a Maszolnak a ferences atya.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?