„Nem kötelezhetnek, hogy beoltassuk gyermekeinket. Azt jelentené, hogy levágják kezeinket”

Az oltási törvény tervezetével kapcsolatban benyújtott összes javaslatot kielemzik, a végleges tervezet pedig sokkal jobb lesz, nyilatkozta egy közvita során Amalia Şerban, az egészségügyi minisztérium igazgatója. 

"A törvényt kidolgozó munkacsoport kielemzi az összes eddigi javaslatot és bizonyára jobb törvénytervezetet véglegesítenek, oly módon, hogy minden gyerek élvezhesse az oltáshoz való jogot és ne kerüljünk megint olyan helyzetbe, hogy járvány törjön ki, nem feltétlenül kanyaró, hanem bármilyen betegség, amely megelőzhető lenne oltásokkal" - mondta az igazgató. 

Adriana Pistol epidemiológus szerint a felmérések azt mutatják, hogy a szülők jelentős része támogatja az oltások beadását. 

"Rengeteg olyan esemény volt az emberiség történelme során, amelyek ma már nem fordulnak elő. Mindenki tudja, olyan betegségekről beszélünk, amelyek több millió áldozatot szedtek, de mára megelőzhetőek vagy teljesen megszűntek" - mutatott rá Pistol. 

Cristian Filip, a Romániai Szülők Egyesületének képviselője azt mondta, sokan nem vakcinaellenesek, hanem az oltások kötelezővé tétele ellen harcolnak. Egy másik személy szerint törvénytelen a tervezet és inkább a szülőknek kellene eldönteniük, hogy beoltatják gyerekeiket vagy sem. 

Emanuel Florin Danciu lelkész szerint veszélyes precedenst teremt a törvény. "Nem kötelezhetnek, hogy beoltassuk gyermekeinket. Azt jelentené, hogy levágják kezeinket" - állította egy másik szülő. 

Korábban a Hargita megyei közegészségügyi igazgatóság elnöke, Tar Gyöngyvér elmondta, megítélése szerint ez az eddigi legjobb oltástörvény-tervezet. "Már volt olyan tervezet, amely azon bukott meg, hogy az ortodox egyház ellenezte. Hozzánk is eljuttattak többek között egy olyan levelet, amelyben megfogalmazták: nem tartják elfogadhatónak azt, hogy „egy kétes értékű” beavatkozást kötelezővé tegyenek. Remélem, hogy ezek a maradi támadások nem tudják megbuktatni ezt a változatot, amely szerintem az eddigi legjobban kidolgozott oltástörvény" - mondta.

A tervezetről bővebben itt olvashat. 

Kapcsolódók

Kimaradt?