Tizenhárom év, több száz halott: véres terrortámadások Európában

Hétfő este pokolgép robbant Manchesterben Ariana Grande amerikai énekesnő teltházas koncertjének végén, a támadásnak az eddig rendelkezésre álló információk alapján 22 halálos áldozata és ötvenkilenc sebesültje van. Ez volt a legsúlyosabb merénylet Nagy-Britanniában a 2005. július 7-i támadás óta, amikor 56 ember halt meg és több százan sebesültek meg a londoni metró három forgalmas állomásán és egy városi buszon elkövetett összehangolt robbantásos merényletsorozat következtében. A támadásért az Iszlám Állam jelentkezett. Az MTI összegyűjtötte az elmúlt 13 év véres terrortámadásait.

2004. március 11. SPANYOLORSZÁG

Tíz pokolgép robbant Madrid pályaudvarain, Európa történetének egyik legsúlyosabb merényletsorozatában 192 ember vesztette életét. A terrorcselekményekért az al-Kaida iszlamista terrorszervezet vállalta a felelősséget. Az Európai Parlament határozata értelmében március 11. a terrorizmus áldozatainak európai emléknapja.

2006. augusztus 21. OROSZORSZÁG

Moszkva egyik piacán robbantásos merényletet követtek el, melynek következtében tíz ember meghalt.

2008. július 27. TÖRÖKORSZÁG

Két pokolgép lépett működésbe Isztambul egyik külvárosában, a robbantások következtében 13 ember életét vesztette.

2009. november 29. OROSZORSZÁG

Felrobbantották a Moszkva és Szentpétervár között közlekedő Nyevszkij Expresszt, a merénylet 26 áldozatot követelt.

2010. március 29. OROSZORSZÁG

Öngyilkos csecsen merénylők robbantásos merényletet követtek el két moszkvai metróállomáson, a támadásban 40 ember meghalt.

2011. január 24. OROSZORSZÁG

A moszkvai Domogyedovói repülőtéren öngyilkos merénylet következtében 37 ember vesztette életét.

2011. április 11. FEHÉROROSZORSZÁG

A minszki metró egyik állomásán 13-an vesztették életüket, miután felrobbant egy távirányítású pokolgép.

2011. július 22. NORVÉGIA

Oslóban, a miniszterelnökség épülete előtt autóba rejtett pokolgépet robbantott a 32 éves, szélsőjobboldali nézeteket valló Breivik, aki később Utoya szigetén, egy nyári táborban kezdett lövöldözni. A két merényletben összesen 77-en haltak meg.

2012. március 11-19. FRANCIAORSZÁG

Egy algériai származású férfi, az al-Kaida tagja a francia hadsereg három katonáját lőtte agyon 2012. március 11-19és Montauban városában, majd három gyermeket és egy rabbit lőtt le a toulouse-i zsidó iskola előtt.

2012. július 18. BULGÁRIA

A burgaszi repülőtéren öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy izraeli turistákat szállító buszon, a robbantásban hatan vesztették életüket.

2014. május 24. BELGIUM

Brüsszel belvárosában, a zsidó múzeum előtt egy férfi tüzet nyitott a járókelőkre, négy ember meghalt. A tettes volt az első dzsihadista, aki Európába visszatérve terrorista támadást követett el.

2015. január 7. FRANCIAORSZÁG

A Charlie Hebdo szatirikus újság párizsi székházában egy algériai származású, az al-Kaidával kapcsolatban álló testvérpár 12 embert lőtt agyon. Január 8-án egy mali származású harmadik iszlamista terrorista Párizsban lelőtt egy fegyvertelen rendőrnőt, másnap egy kóser kiskereskedésben négy embert ölt meg. Mindhárom terroristával 9-én végeztek a kommandósok.

2015. november 13. FRANCIAORSZÁG

Párizsban hét helyszínen: éttermeknél, koncertteremben és a nemzeti stadion közelében követtek el összehangolt terrortámadást, amelynek 130 halálos áldozata volt. A terrortámadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.

2016. január 12. TÖRÖKORSZÁG

Isztambul egyik központi terén 11 ember halt meg azután, hogy egy szíriai származású öngyilkos merénylő felrobbantotta magát.

2016. március 22. BELGIUM

Kettős robbantást hajtottak végre az Iszlám Államhoz tartozó dzsihadisták a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd egy metróállomáson. A terrorcselekményeknek 32 halálos áldozatuk volt.

2016. június 28. TÖRÖKORSZÁG

Az isztambuli Atatürk repülőtéren három, az Iszlám Állammal kapcsolatban álló öngyilkos merénylő nyitott tüzet az utasokra, majd felrobbantották magukat, a terrorcselekmény 45 halálos áldozatot követelt.

2016. július 14. FRANCIAORSZÁG

Nizzában a francia nemzeti ünnep estéjén egy 31 éves tunéziai férfi a város híres tengerparti sétányán kamionnal hajtott a tömegbe. A tettest a rendőrök lelőtték. A terrortámadásnak, amelyet két nappal később az Iszlám Állam vállalt magára, 86 halálos áldozata volt.

2016. december 19. NÉMETORSZÁG

Egy 24 éves tunéziai férfi Berlin egyik legforgalmasabb karácsonyi vásárán a tömegbe hajtott és 12 embert halálra gázolt egy kamionnal, amelynek lengyel sofőrjét korábban agyonlőtte, a sebesültek száma 56 volt. A merényletért a felelősséget az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet vállalta. A merénylőt december 23-án Milánóban lőtték le.

2017. január 1. TÖRÖKORSZÁG

Szilveszter éjszaka egy külföldiek által is kedvelt isztambuli szórakozóhelyen egy Télapó-jelmezben érkező üzbég férfi nyitott tüzet a vendégekre és a helyet őrző rendőrökre. A 39 halálos áldozatot követelő merényletért az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta a felelősséget.

2017. március 22. NAGY-BRITANNIA

Londonban, a Parlament épületének közelében lévő Westminster hídon egy terrorista a gyalogosok közé hajtott, majd késsel az ott járőröző rendőrökre támadt, akik lelőtték. A merényletben öten meghaltak, ötvenen megsérültek. A felelősséget az Iszlám Állam vállalta magára.

2017. április 3. - OROSZORSZÁG

Öngyilkos robbantásos merényletet követtek el a szentpétervári metróban, a terrortámadásnak 15 halálos áldozata volt és 102-en sebesültek meg. Az öngyilkos merénylő iszlamista szélsőséges kirgizisztáni üzbég volt.

2017. április 7. SVÉDORSZÁG

Sétálóutcába hajtott egy furgon Stockholmban és öt embert halálra gázolt, a tettes egy üzbég férfi volt, aki kapcsolatban állt az Iszlám Állam terrorszervezettel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?