Nemzetközi terrorszervezettől kapott pénzt a szentpétervári robbantás elkövetője

Az orosz Nyomozó Bizottság szerint egy Törökországban működő nemzetközi terrorcsoporttól kapott pénzt utalt át Akbarzson Dzsalilovnak, a szentpétervári robbantásos merénylet elkövetőjének Akram Azimov, a merénylet megszervezésével gyanúsított Abror Azimov bátyja.

Azimov ezen kívül okirat hamisításával is foglalkozott annak érdekében, hogy az említett csoport tagjai akadálytalanul mozoghassanak Oroszország területén - derült ki a férfi letartóztatásáról szóló bírósági döntés szövegéből. Azimov, az útlevele szerint kétszer utazott Törökországba, 2016 decemberében és idén márciusban.

A merénylet megszervezésével és az öngyilkos merénylő kiképzésével gyanúsított Abror Azimovot hétfőn fogták el a Moszkvához közeli Ogyincovóban. Bátyját, Akram Azimovot pedig szerdán a kirgizisztáni Osban vették őrizetbe, és még aznap Moszkvába szállították. Őt korábban a merénylethez szükséges pénz átutalásával és a nemzetközi terroristákkal való kommunikáció megszervezésével gyanúsították meg. A férfitől őrizetbe vétele során egy RGD-5 gyalogsági kézigránátot is elkoboztak.

Az Azimov fivérek, csakúgy, mint a feltételezett öngyilkos merénylő, Akbarzson Dzsalilov kirgizisztáni üzbégek. Dzsalilovhoz hasonlóan 2013-ban mindketten megkapták az orosz állampolgárságot. Az ifjabb Azimov elfogása után előbb elismerte bűnösségét, de aztán a bíróság előtt azt állította, hogy nem volt szándékos részese az elkövetett metrórobbantásnak, és hogy utasításokat követett.

A pokolgépes merénylettel kapcsolatban korábban nyolc, szintén közép-ázsiai származású személyt vettek őrizetbe. Mint Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója múlt kedden bejelentette, mindannyian titkos terrorsejtek tagjai voltak.

A szentpétervári metróban április 3-án elkövetett pokolgépes merényletben 14 ember halt meg, és további 102-en sebesültek meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?