Robbanóanyagot nem, de gyanús tárgyakat találtak a szentpétervári robbantó lakásán

A szentpétervári metróban hatástalanított pokolgép elemeire hasonlító eszközöket találtak a feltételezett terrorista lakásán szerdán elvégzett házkutatás során, robbanóanyagot viszont nem.

Szvetlana Petrenko, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője szerint a fellelt eszközöket – ragasztószalagot, alufóliát és más tárgyakat – laboratóriumi vizsgálatra küldték. Tűzszerész szakértők tanulmányozzák a szentpétervári Ploscsagy Voszsztanyija metrómegállóban megtalált és hatástalanított, házi készítésű robbanószerkezetet, hogy megállapítsák annak összetételét és robbanóerejét.

A nap folyamán korábban a RIA Novosztyi arról számolt be, hogy a házkutatás során nem találtak robbanóanyagra vagy szélsőséges tevékenységre utaló nyomokat. Az orosz hírügynökség informátora szerint a nyomozók egyik feltételezése az, hogy az elkövetőhöz a merénylet napján juttathatták el a két pokolgépet, amelyek közül az egyik működésbe is lépett a metróban.

Az SZK a Dzsalilov lakása környékén működő biztonsági kamerák felvételeire hivatkozva közölte, hogy a gyanúsított egy hátizsákkal és egy táskával hagyta el otthonát. A sajtóban megjelent információk szerint a táskában a fel nem robbant, a hátizsákban pedig a működésbe hozott pokolgép volt. A Kirgizisztánban született, de orosz állampolgárrá vált 22 éves Dzsalilov hat évig élt Szentpéterváron, ahol egyebek között autószerelőként, illetve szusiéttermekben dolgozott. Muszlim vallású volt, akit azonban környezete nem tartott fanatikusnak.

A hétfői szentpétervári metrórobbantásnak 14 halálos és több tucatnyi sebesült áldozata volt, közülük 55-en a városi kórházak legfrissebb adatai szerint még mindig ápolásra szorulnak, hármójuk állapota rendkívül súlyos. Szerdán az utolsó halottat is azonosították.

Kapcsolódók

Kimaradt?