banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Ő volt a szentpétervári öngyilkos merénylő

A kazahsztáni Makszim Arisevet nevezték meg az orosz hatóságok a hétfői metrómerénylet elkövetőjeként. A szentpétervári robbantásban legalább 11 ember vesztette életét. 

A hatóságok eleinte nem öngyilkos merénylőre, hanem gazdátlan táskába rejtett bombára gyanakodtak, hétfő éjszakára viszont már a sahid – az arab eredetű szó az oroszban öngyilkos merénylőt jelent – verziója tűnt valószínűbbnek.

A legújabb feltételezések szerint nem volt társa Arisevnek: eszerint ő rejtette el a Ploscsagy Voszsztanyiján a porral oltóba rejtett bombát, amely nem robbant fel, majd ült fel a következő megállónál átszállva a Tyehnologicseszkij Insztyitut felé tartó szerelvényre, amelyen útközben hozta működésbe a bombát.

Állítólag mobiltelefonnal indította volna be mindkettőt – hogy ez csak a közelében lévőnél sikerült, azt a metróalagútban gyengébb térerő magyarázhatja. 

A hírügynökség informátora szerint az elkövető a metrókocsi közepén állt, nem messze az ajtótól. „A robbanószerkezet vagy a testéhez volt erősítve, vagy a hátizsákjában volt, vagy kézben tartotta azt, a hasa magasságában" - mondta a TASZSZ-nak a névtelenül nyilatkozó forrás. Tájékoztatása szerint a robbantó egyik kezét vezetékekkel együtt találták meg és azt szakértői vizsgálatra küldték. Az informátor kijelentette, hogy a detonáció helyszínén sok, az áldozatoktól származó testmaradvány is szétszóródott.

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak. A működésbe hozott, fémgolyókkal és anyacsavarokkal megtöltött szerkezet robbanóereje 200-300 gramm trotilnak felelt meg. A nyilatkozó szerint további vizsgálat fogja megállapítani, hogy ezt a bombát ugyanúgy tűzoltópalackból alakították-e ki, mint a másikat, de a helyszínen találtak olyan darabokat, amelyek erre utalhatnak.

A Rosszija 24 hírtelevízió úgy tudja, hogy a Ploscsagy Voszsztanyija állomáson felfedezett pokolgép robbanóereje egy kilogramm trotilnak felelt meg, így sokkal nagyobb pusztítást okozhatott volna, mint az, amelyet működésbe hoztak. Azt, hogy metrórobbantást előzetes adatok szerint öngyilkos merénylő követte el, elsőként az Interfax hírügynökség jelentette. Az értesülést hivatalosan egyelőre nem erősítették meg.

A rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős minisztérium kedden hajnalban közölte, hogy a robbantás miatt 51 személyt szállítottak kórházba. Korábban az orosz Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság 11 halottról és 45 sebesültről számolt be.

A merénylő az Iszlám Állammal állhatott kapcsolatban, amelynek terveiről a hatóságok értesültek. A forrás egy orosz állampolgárságú férfi volt, aki korábban az terrorista szervezettel működött együtt, Szíriából visszatérve azonban az orosz elhárítás látóterébe került. Információi azonban nem voltak teljeskörűek, mert egyszerű harcosokkal, nem pedig merényleteket szervező terroristákkal állt kapcsolatban – írta a Kommerszant.

Ezer körülire teszik azoknak a számát, akik orosz állampolgárként – döntően Dél-Oroszországból – az IS soraiban harcolhatnak és merényletek megszervezésének feladatával térhetnek vissza Oroszországba.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?