Jean-Claude Juncker: Majdnem szerelmi történet az, ami Románia és köztem van

"Majdnem szerelem" az, ami közte és Románia között van - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Romániában. Juncker az Európai Unió jövőjéről folytatott beszélgetésen vett részt. 

"Nagyon örülök, hogy Romániában lehetek. Utoljára 2003-ban voltam itt, és rövidesen távozom. Szeretnék többet itt tartózkodni, és azt hiszem, rövidesen visszatérek, mert elegem van abból, hogy úgy beszélek Romániáról, hogy nem ismerem részleteiben. Majdnem szerelmi történet az, ami Románia és köztem van. 1997-ben, amikor elfogadtuk Románia jelölését, az Európai Tanács elnöke voltam" - idézte fel Juncker, hozzátéve: büszke arra, amit Romániáért és Európárt tett. "Egy szóban: szeretem azt az országot" - mondta Juncker a bukaresti Nemzeti Szépművészeti Múzeumban szervezett rendezvényen. 

A beszélgetésen jelenlévő érdeklődők 92 százaléka értékelte úgy, hogy a romániai állampolgárok élete jóra fordult az Európai Unióhoz való csatlakozás nyomán. 

Az EB elnöke kifejtette, Brüsszelben és Luxemburgban, valamint itthon élő románoktól is tudja, hogy nem volt könnyű az alkalmazkodás folyamata, főleg a rászorulók rétegének. "Mindig csodáltam az önök bátorságát, ahogy gondolkodnak, ahogy kimondják a dolgokat és ahogy cselekednek" - tette hozzá az eurokrata, leszögezve: tisztában van vele, hogy Románia vérrel fizetett a szabadságáért. 

A résztvevők 43 százaléka vélekedett úgy, hogy Románia hangja nem elég hallható az Európai Unióban. Juncker erre úgy reagált: noha sokszor hallja ezt a vélekedést, Románia nem "second-hand" ország. "Verjék ki a fejükből ezt az elképzelést, hogy Románia nem egyenlő a többi állammal. Ennek az országnak a méltósága a többi ország méltóságával egyenlő. Én meghallgatom az általam szeretett Romániát" - zárta szavait az Európai Bizottság elnöke. 

Kapcsolódók

Kimaradt?