Egyre több Hargita megyei bántalmazott kér segítséget a rendőrség szerint

A családon belüli erőszak megfékezéséért indít kampányt a román rendőrség más intézményekkel és civil szervezetekkel közösen. A kezdeményezés Hargita megyére vonatkozó részéről a megyei rendőr-felügyelőség csíkszeredai székhelyén számoltak be a sajtónak.

Az országos szinten meghirdetett Törött szárnyak (Aripi frânte) elnevezésű kampányban a rendőr-felügyelőség mellett részt vesz a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, valamint a Szent Ferenc Alapítvány is. Az együttműködéstől fontos eredményeket várnak az egyes intézmények, hiszen a probléma azonosítása mellett, a megelőzés, a tudatosítás és a segítségnyújtás is lehetővé válik – hangzott el a sajtótájékoztatón.Manuela Ionescu rendőrbiztos, a megyei rendőrség bűnügyekkel és megelőzéssel foglalkozó osztályának munkatársa a Hargita megyei családon belüli erőszakra vonatkozó adatokat közölt a rendőrségre érkezett bejelentések alapján. Két évvel ezelőtt 136 alkalommal hívták ki a rendőrséget ilyen esetekhez, 57 alkalommal városi környezetből, 79 alkalommal faluról. A bejelentések után azonban csupán négyen kértek távoltartási végzést. Tavaly 177 bejelentés érkezett szerte a megyéből, amelyekből 102 eset falun történt, 75 eset pedig városon. A bejelentők közül valamivel többen, 15-en kértek távoltartási végzést.

2017 első három hónapja arról tanúskodik azonban, hogy a bántalmazottak egyre tudatosabban és gyakrabban kérnek segítséget. Ebben az időszakban már 47 bejelentés érkezett, 20 esetet városról, 27-et pedig vidékről jelentettek. Érdekesség, hogy a közhiedelemmel ellentétben, nem mindig a nők és a gyermekek az áldozatok, gyakori eset az is, hogy a felnőtt gyermek bántalmazza a gyengébb, idősebb szülőt.„Természetesen nem tudhatjuk, hogy a több bejelentés oka az, hogy többen követnek el erőszakot vagy tényleg tudatosabban viszonyulnak a bántalmazottak ehhez a helyzethez. Azonban reméljük, hogy az utóbbi az igaz, hiszen ennek a kampánynak ez a célja” – mondta Ionescu Manuela.

Moldovan Alfonso Marius, a szociális és gyermekvédelmi igazgatóság családon belüli erőszakkal foglalkozó szakosztályának a vezetője a munkájuk során tapasztalt jelenségekről számolt be, ezek közül kiemelte, hogy főként a falusi környezetben élők félnek segítséget kérni. Ennek legfőbb oka a szégyenérzet a közösség előtt.

Hozzátette: a rossz anyagi körülmények és a családon belüli erőszak közötti összefüggés nem kizárólagos, sok példa van arra is, hogy kifejezetten vagyonos családban történik bántalmazás.

A Törött szárnyak kampánynak köszönhetően információs anyagokat juttatnak el iskolákba, közintézményekbe, illetve a közösségi oldalakon is hangsúlyosan jelen lesznek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?