Katolikus gimnázium ügye: csak ígéreteket vihettek haza Bukarestből a szülők

Hazafele tartanak Bukarestből a szülők, akik a római katolikus teológiai líceum helyzetét szerették volna tisztázni. Csíky Csengele úgy nyilatkozott a Maszolnak, hogy azért kellett megtenniük ezt az utat, hogy szembesüljenek ugyanazzal, amivel itthon: egyik intézmény a másikra hárítja a felelősséget.

Liviu Ispas közoktatásért felelős államtitkár meghallgatta a szülői küldöttséget, és elismételte, hogy a katolikus gimnázium a polgármesteri hivatal és az önkormányzat kezében van, így ők tehetnek lépéseket. Ugyanakkor hozzátette, ragaszkodik ahhoz, hogy új iskolahálózatot hozzanak létre. „Azon a véleményen vagyunk, hogy a bolondját járatják velünk, politikai játszmának vagyunk az eszközei” – mondta a Civilek a Katolikus Iskoláért szülői csoport szóvivője.

Megjegyezte, senki nem kérdőjelezi meg, hogy működik és létezik az iskola, viszont az időhúzás, a bizonytalanság szerinte az intézmény lassú felszámolódásához fog vezetni. Ahhoz, hogy önálló státust élvezhessen az iskola, a mostani 400 diáklétszám eleget tesz a feltételeknek, de amennyiben nem indulhat jövő tanévtől előkészítő, ötödik és kilencedik osztály, 300-ra csökken a létszám – ez pedig azzal járhat, hogy a katolikus gimnázium elveszíti önálló státusát.

Az államtitkár úgy vélte, hogy törvénytelen a tanfelügyelőség határozata, miszerint nem iratkozhatnak be a gyermekek a cikluskezdő osztályokba – mondta Csíky Csengele. Ispas ígéretet tett a szülőknek arra, hogy még kedden beszél a főtanfelügyelővel.

Folytatják a nyomásgyakorlást

A szülők folytatják a nyomásgyakorlást – biztosított a Civilek a Katolikus Iskoláért szülői csoport szóvivője. Csütörtökön ül össze a marosvásárhelyi tanács, hogy arról döntsön, bekerülhet-e az iskolahálózatba a katolikus iskola. Kedvező határozat esetén az átiratot megküldik a tanfelügyelőségnek jóváhagyásra. Liviu Ispas azt is megígérte, hogy Marosvásárhelyre utazik a tanfelügyelőség vezetőtanácsának ülésére. A szülők szerint az államtitkár személye viszont nem biztosa garancia arra, hogy a tanfelügyelőség „jobb belátásra” térjen.

Az itthon maradt szülők is léptek

Az itthon maradt szülők egy csoportja kedd délben egy beadványt iktatott a megyei tanfelügyelőségen, amelyben ismételten kérték, hogy hagyják jóvá a gyermekek beíratását az iskolába. A beadványban leírták mindazt, amit eddig tettek az intézmény megmaradásáért, felsorolták mindazokat a meghurcoltatást, amin a szülők, a tanárok és a diákok átmentek. Kérték, hogy a 33. számú tanácsi határozatot tartsa szem előtt a tanfelügyelőség, illetve arra is felhívták a figyelmet, hogy amíg nincs bírósági döntés arról, hogy az iskola törvénytelenül létezik, addig az oktatási intézmény törvényesen működik.

Kapcsolódók

Kimaradt?