A szülők szerint kimozdult a holtpontról a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügye

A marosvásárhelyi városháza csütörtökig átiratban közli a Maros megyei tanfelügyelőséggel, hogy érvényesnek tekinti a katolikus gimnáziumot is magába foglaló iskolahálózatáról még 2015-ben hozott határozatát.

Ez az ígéret a Római Katolikus Teológiai Líceum működtetésében érintett intézmények és a szülők egy csoportjának keddi egyeztetésén hangzott a polgármesteri hivatal illetékese részéről – számolt be a Maszolnak a Civilek a Katolikus Iskoláért szülő csoport szóvivője a mintegy három órás találkozó után. Csíky Csengele szerint ezzel kimozdult a holtpontról a tanintézmény ügye.

„Ahhoz képest, hogy hónapok óta meddőek voltak a tárgyalások, most előrelépés történt" – értékelte a szóvivő. Csíky Csengele azt is eredménynek tartja, hogy a prefektus közigazgatási úton megtámadja a tanfelügyelőség 70. számú határozatát, amellyel megtiltotta a cikluskezdő osztályokba – előkészítőbe, ötödikbe és kilencedikbe – való beiratkozást. A szóvivő szerint ugyanis a kormány megbízottja is úgy látja, hogy ez a határozat törvénytelen. 

Csíky Csengele elmondta, figyelemmel követik a fejleményeket, ha pedig azt észlelik, hogy az ügy valahol elakadt, azonnal lépnek. Már csütörtökön tudni fogják, hogy eljutott-e a szükséges átirat a városházáról a tanfelügyelőségre, és szerepel-e rajta a városházi osztályvezető aláírása mellett a Dorin Florea és a jegyző aláírása is. 

Biztosítani kell az iskola folytonosságát

A Maros megyei RMDSZ elnöke, Péter Ferenc úgy értékelte: a találkozón világossá vált, hogy a helyi tanácsnak csak azt követően van hatásköre határozatot elfogadni a következő iskolai évre vonatkozó iskolahálózatról, ha a polgármesteri hivatal elküldi a hálózati javaslatot, azt pedig a tanfelügyelőség jóváhagyja.

Az RMDSZ marosvásárhelyi frakciója adminisztratív szempontból minden lehetséges lépést megtett mostanáig, egyrészt ez év februárjában, majd múlt héten tanácshatározat-kezdeményezést nyújtott be a marosvásárhelyi iskolahálózatról – fogalmaz a közleményben a megyei tanács elnöke, aki úgy látja, annak ellenére, hogy ez már a sokadik alkalom volt a találkozóra, „még mindig egy oda-vissza meccs zajlik a hivatal és a tanfelügyelőség között”.

A politikus szerint az érvényben lévő 5777-es miniszteri rendelet alapján egyértelmű, hogy ha a helyi önkormányzat nem fogad el új hálózatot, akkor a legutóbb elfogadott határozatot kellene figyelembe vennie a tanfelügyelőségnek – amiben a katolikus gimnázium is szerepel. A keddi beszélgetésen a prefektusi hivatal is nyilvánvalóvá tette, hogy ha nem fogadnak el újabb javaslatot, a 33/2015-ös határozatot kell alapul venni. Ehhez képest a tanfelügyelőség azt várja el a helyi önkormányzattól, hogy egy olyan határozatot vagy átiratot fogalmazzanak meg, amely tisztázza a katolikus iskola jogi helyzetét.

„Véleményünk szerint sem a tanfelügyelőségnek, sem a hivatalnak, sem a DNA-nak nem hatásköre megállapítani, hogy az iskola jogszerűen működik-e vagy sem” – tette hozzá Péter Ferenc, aki úgy véli, hogy ebben a kérdésben csakis az igazságszolgáltatás dönthet. Mindaddig, amíg a bíróság nem érvényteleníti azokat a dokumentumokat, amelyek alapján ma is működik az iskola, addig az illetékes hatóságoknak biztosítaniuk kell az iskola folytonosságát – szögezte le.

Bibliát tartottak a szülők

A keddi megbeszélésen a Civilek a Katolikus Iskoláért szülői csoport képviselői, a prefektus, polgármester, megyei tanácselnök, városi önkormányzati képviselők, a tanfelügyelőség vezetői, a városháza oktatásügyi osztályának vezetői és az iskola vezetője vett részt.

A szülők egy csoportja már háromnegyed 1-kor a prefektúra főbejárata mellett gyülekezett, arról tanácskozva, hogy ha elzavarja őket a rendőrség vagy csendőrség, mert nincs engedélyük a gyülekezésre, akkor szétszélednek, majd kis idő múlva újra összegyűlnek. Erre azonban nem került sor.

A szülők képviselői a tárgyalás megkezdése előtt az újonnan kinevezett Ioan Macarie főtanfelügyelővel, és Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettessel egyeztettek. Ioan Macarie azt ígérte, mindent megtesznek a helyzet rendezéséért, Illés Ildikó pedig arra biztatta a szülőket, ne hagyják magukat. Nemsokára bevonult a terembe Lucian Goga prefektus, Péter Ferenc megyei tanácselnök, Csíki Zsolt, Kovács Levente és Peti András önkormányzati képviselők, valamint Claudiu Maior, a polgármester személyes tanácsadója, Dorin Florea ugyanis ez alkalommal is távol magadt.

Részt vett a tanácsozáson Székely Szilárd, a Római Katolikus Teológiai Líceum ideiglenesen kinevezett igazgató-helyettese is, aki mellé Kincses Előd ügyvéd helyezkedett el. Az újságírókat csak a legelején felvételeket készíteni engedték be, a sajtónyilvánosságot kizárták.

Míg bent tárgyaltak, lent az épület előtt 15-20 szülő várakozott Bibliával és imakönyvvel a kezében. Közben az egyik szülő, Zsigmond Imola is felment a tanácsterem előtt várakozó újságírók közé. Mivel nem akarta az őr beengedni, alkotmányos jogaira hivatkozott, és végül beengedték, de azonnal öt csendőr szegődött a nyomába, akik végig ott álltak a várakozók között. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?