Katolikus gimnázium: a tanfelügyelőség mellé álltak a szülők a közigazgatási perben

Szerdán újabb tárgyalásokat tartanak Marosvásárhelyen a Római Katolikus Teológiai Líceum ügyében indított két közigazgatási perben – tájékoztatta a Maszolt Zsigmond Imola, aki szülőként csatlakozott a tanfelügyelőség mellé ezekben a perekben.

Az egyik per 2016 augusztusában indult. Ebben az Unirea Főgimnázium diákjainak szülei megtámadták a tanfelügyelőség 2015-ös határozatát, amellyel a tanintézmény magyar diákjait a katolikus gimnáziumba helyezték át. „Mi ezt a határozatot támogattuk, akartuk, nem voltunk sem lekenyerezve, sem rákényszírítve, tiszta szívvel döntöttük ezt el” – mondta Zsigmond Imola. Közlése szerint a magyar szülők a tanfelügyelőség mellé csatlakoztak, mert szerintük egy helyes és törvényes határozatot hozott.

A másik per 2016. novembe 29-én indult, ugyancsak a tanfelügyelőség ellen. Ez alkalommal viszont a polgármesteri hivatal támadta meg ugyanazt az 1385-ös számú tanfelügyelőségi határozatot. „Mindazok után, hogy november 24-én még a polgármester azzal nyugtatott minket, hogy minden a legnagyobb rendben van, rá öt napra pert indított a tanfelügyelőség, a ránk vonatkozó határozat ellen” – idézte fel a történteket Zsigmond Imola.

A szerdai a negyedik tárgyalás lesz, a szülők a másodikba léptek be, Zsigmond Imola január 7-én, január 27-én pedig további tíz szülő csatlakozott hozzá. Nemrég az Unirea Főgimnázium is, mint jogi személyiség lépett be a négy román szülő mellé. „Úgy hogy most már tisztán kimondhatjuk, hogy az Unirea is megtámadta a tanfelügyelőség határozatát” – tette hozzá.

Érdeklődésünkre, hogy mit várnak a szerdai tárgyalástól, a szülő elmondta,  csak az igazságot, hiszen meggyőződésük, hogy a tanfelügyelőség egy jó határozatot, törvényeset hozott. Ha a szülők kérték, a tanfelügyelőségnek jogában állt, hogy ezt a határozatot meghozza.

„Mi kértük, megvolt ez a lehetőségünk, hiszen a 2015. augusztusában az Unirea igazgatósága által összehívott tanácskozáson az iskola igazgatónője ajánlotta fel ezt a lehetőséget nekünk, amit most, érdekes módon, letagadnak” – mondta Zsigmond Imola, aki most kikérte az augusztus 12-i jegyzőkönyvet, hogy bizonyíthassa: a tanácskozást, mivel akkor még az Unireában tanultak a magyar gyerekek, senki más nem hívhatta össze, csak a főgimnázium igazgatósága.

Kapcsolódók

Kimaradt?