Újabb ranglistán lett a BBTE a legjobb romániai egyetem

A hazai egyetemek közül idén is legelső helyen szerepel a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem a Webometrics (Ranking Web of World Universities) rangsorában - tájékoztat az egyetem közleményében.

Ezzel világszinten a 918. helyezést érte el a világ több mint 24 ezer felsőoktatási intézményét kiértékelő összesítésben. Romániából a második helyre került a Bukaresti Tudományegyetem (világszinten a 1065.), a harmadikra pedig a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Tudományegyetem (világszinten 1196.).

A világ felsőoktatási intézményeit rangsoroló Webometrics összesen 105 romániai egyetemet vizsgált, és az alábbi négy mutatót vette figyelembe:

  • 10%-ban: jelenlét az online környezetben (az egyetem honlapjára történő összes külső hivatkozás)
  • 50%-ban: online láthatóság (a keresőmotorokban elfoglalt helyzet és globális láthatóság a világhálón)
  • 10%-ban: átláthatóság/nyitás (a BBTE honlaphoz hozzárendelt oldalakon közzétett dokumentumok száma, a Google Scholar idézettség alapján);
  • 30%-ban: kiválóság (magas impaktfaktorral rendelkező nemzetközi lapokban közölt tudományos cikkek minősége, amelyek az adott 26 szakterületen belül a legidézettebbek, azaz szerepelnek a lapok első 10 százalékában (a Scopus/SCImago adatbázisokban megjelent publikációk alapján).

A Webometrics-lista készítője a Cybermetrics Lab, amely Spanyolország legnagyobb kutatóintézetének, a Spanyol Nemzeti Kutatótanácsnak (CSIC) a része; a szakemberek több mint 24 ezer intézmény webes megjelenését vizsgálják évente kétszer, 2004 óta. A rangsorolást a nyilvánosság számára elérhető webes adatbázis alapján készítették el.

A Webometrics rangsorban a romániai egyetemek 2007 óta vannak jelen, az elsőként bevont intézmények között találjuk a Babeș–Bolyai Tudományegyetemet, a Bukaresti Tudományegyetemet, a Bukaresti Műszaki Egyetemet, a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Tudományegyetemet és a Közgazdaságtudományi Akadémiát.

Kapcsolódók

Kimaradt?