Román rabszolganők termesztik az EU-tagországok zöldségeit Olaszországban

Az elmúlt évtizedben az olasz mezőgazdaságban munkát vállaló román nőkről cikkezett a The Guardian, akik gyakorlatilag rabszolgamunkát végeznek.

A lap összesen tíz Ragusa tartományában dolgozó nővel beszélt, ezen kívül egészségügyi jelentések és kutatások alapján jutottak arra, hogy az olasz farmerek gyakorlatilag rabszolgaként bánnak a román vendégmunkásokkal. Gyakori a nemi erőszak, a verés, a fenyegetések különféle formái.

Az olasz törvények értelmében a szezonális munkásoknak érvényes szerződés és nyolc óra munkáért napi 56 euró járna. De a Szicíliába megérkező nők ennél jóval kevesebbet kapnak kézhez, elmondásuk szerint jó, ha az összeg harmadát.

Többen számoltak be arról, hogy munkaadójuk teljesen természetesnek tekintette, hogy jár számára a nemi erőszak lehetősége. Volt olyan román nő, akinek a férje is jóváhagyta mindezt, mondván, hogy ez a főnök akarata. A bántalmazások mellé embertelen körülmények járnak: az egyik nő arról beszélt, hogy macskatáppal etették őket és nem engedték, hogy orvosi kezelést vegyenek igénybe. Éjszakánként pedig a gazda barátai jártak át a munkásszállóra, hogy kedvükre erőszakoljanak meg, akit csak akarnak.

Egy olasz emberi jogi szervezet, a Proxyma Association becslése szerint a régióban dolgozó román nők mintegy felét kényszeríthette szexre a munkaadója. A rendőrség adatai szerint 7500 nő, többségük román állampolgár, élhet rabszolgasorsra emlékeztető körülmények között a közeli földeken – írja a 444.hu.

Ragusa tartománya Európa harmadik legnagyobb zöldség- és gyümölcstermő vidéke, Olaszország pedig az egész EU legnagyobb exportőre. A tartományban ötezer farm található, évi 366 millió eurós üzletről van szó. Becslések szerint Olaszország déli részén akár 120 ezer vendégmunkás is megfordul a földeken. Miután az olasz kormány évekkel ezelőtt keményen kezdett fellépni az illegális bevándorlókat foglalkoztató gazdák ellen, sokan átváltottak az EU-n belüli olcsó munkaerőre. Míg 2006-ban Szicíliában 36 román női vendégmunkásról tudtak, ez a szám 2016-ban már ötezer volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?