Harmadszor is börtönre ítélték Sorin Ovidiu Vîntu üzletembert

Pénzmosás vádjával jogerősen nyolc év börtönre ítélte a bukaresti táblabíróság a jelenleg is szabadságvesztését töltő Sorin Ovidiu Vîntut az Országos Befektetési Alap (FNI) csődbe juttatásának ügyében. Az üzletembertől 13 millió dollárt is elkoboznak.

Sorin Ovidiu Vîntut alapfokon hat év és négy hónapra ítélték, de fellebbezett. Korábban ugyanebben az ügyben jogerősen elítélték a FNI volt igazgatóját is. Az ügyészeknek sikerült bebizonyítaniuk, hogy az üzletember a pilótajátéknak bizonyuló befektetési alap kisbefektetőinek pénzéből vásárolt ingatlanokat.

Korábban a sajtó tényként kezelte, hogy Vîntu volt a felelős a 300 ezer kisbefektetőt megkárosító FNI 2000-ben bekövetkezett összeomlásáért, az igazságszolgáltatás azonban korábban nem talált "jogi fogást" az ügyleteket háttérből irányító üzletemberen. Végül pénzmosásért és sikkasztásra való felbujtásért állították bíróság elé. Mire azonban a jogerős ítélet megszületett, az utóbbi vádpont elévült. A pénzmosásért kiszabott börtönbüntetés mellett a táblabíróság vagyonelkobzást rendelt el 13 millió dollár értékben.

Az üzletember korábban kétszer börtönre ítélték, előbb zsarolásért, majd majd bűnpártolásért.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?