Fúvószenekari kísérettel tüntettek Sepsiszentgyörgyön az iskolaösszevonás ellen

A sepsiszentgyörgyi Kós Károly szakközépiskola mintegy 200 diákja és tanárai, illetve az ügyüket támogató polgárok, fúvószenekari kísérettel vonultak a városháza elé tiltakozni kedden az ellen, hogy az önkormányzat a tanintézetet be akarja olvasztani a Puskás Tivadar szakközépiskolába. A diákok többnyire Kós Károly idézeteket tartalmazó táblákat emeltek magasba, illetve feltűnt egy Antal Árpádtól származó idézet is, amit a sepsiszentgyörgyi polgármester korábban a Székely Mikó Kollégium államosítása kapcsán mondott: „Aki iskoláinkat támadja, azt üzeni, hogy nem akar az erdélyi magyarságnak jövőt ebben az országban!”.

A kedden 13 órától kezdődött, egy órán át tartó utcai megmozduláson felszólalt Komán László, a Kós Károly iskola igazgatója, aki felidézte, hogy a sajtóból értesültek az iskolaösszevonásról, és hiába fogalmazták kifogásaikat, másnap már szavazott az ügyről az önkormányzat. A két ellenzéki magyar tanácsos, illetve a román tanácsosok szavaztak a beolvasztás ellen – emlékeztetett az igazgató. „Oda jutottunk, hogy a román tanácsok védik a száz százalékban magyar iskolát” – jelentette ki. Hozzátette: most abban reménykednek, hogy a háromszéki román prefektus menti meg a magyar tanintézetet.

Komán László elmondta: a tanügyi törvény szerint egy iskola 300-as diáklétszám esetében tarthatja meg önállóságát, és a Kós Károly iskolának 350 diákja van. Ugyanakkor az elmúlt tanévtől megállt a diákok számának csökkenése, és abban bíznak, hogy a következő tanévtől a hentes szak beindításával ismét növekszik tanulóik száma. Az igazgató szerint nem kaptak megnyugtató választ arra, hogy mi történik a speciális igényű tanulók helyzetével, és félő, hogy az összevonás miatt munka nélkül marad az iskola kisegítő személyzete.

Korda Ernő, a Kós Károly iskola szülőbizottságának képviselője a tüntetésen emlékeztetett: nemrég még több tízezer ember gyűlt össze Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégiumért szervezett megmozduláson. Véleménye szerint nem lehetnek nagybetűs iskolák, amelyeket meg kell menteni, és olyanok, amelyeket egy tanácshatározattal fel lehet számolni. „Arra panaszkodunk, hogy Bukarestben megkérdezésünk nélkül döntenek rólunk, és most ugyanezt teszik helyi szinten is” – mondta Korda Ernő. Péter Sándor nyugalmazott pedagógus szerint nem lehet úgy dönteni egy iskoláról, hogy az ész felülírja az érzelmeket, mert a diákok jelentik a jövőt, és szerinte az iskola fenntartásával járó esetleges veszteségeket is fel kellene vállalni.

A tüntetésen az iskola diákjai az alkalomra írt verseket mondtak és énekeltek. A belvárosi szakközépiskola közössége nehezményezi, hogy fejük fölött, megkérdezésük nélkül döntöttek sorsukról. Megismételték, hogy elfogadják a költözés alternatíváját, hiszen beismerik, hogy nem tudják kihasználni a rendelkezésükre álló épületeket, viszont ellenzik a két iskola összevonását, és javasolják, hogy önállóságuk megtartásával költözhessenek a Gyár utcai tanműhelyek épületébe vagy egy másik ingatlanba.

„Magyar osztály nem szűnik meg, csak átalakul”

A tüntetést megelőzően a sepsiszentgyörgyi önkormányzat közleményben arról tájékoztatott, hogy a sepsiszentgyörgyi iskolahálózat átalakításával nem szűnnek meg szakok, senki nem veszíti el munkahelyét, és kiemelten kezelik a speciális igényű tanulók kérdését. A Kós Károly iskola integrálásával a Puskás Tivadar iskolába az a céljuk, hogy ésszerűbbé tegyék az oktatási hálózatot, egyes iskolákban felszámolják a túlzsúfoltságot, máshol élettel töltsék meg a kihasználatlan tereket. A Kós Károly iskola elköltöztetésével felszabaduló belvárosi épületben egy új magyar tanintézetet, egy elemi iskolát szeretnének létrehozni.

Rámutatnak, hogy Sepsiszentgyörgyön az elmúlt 2 évtizedben 7 277-tel csökkent a diákok száma. A drasztikus csökkenés miatt elkerülhetetlen a két szakiskola összevonása, véli Kiss Imre. A háromszéki főtanfelügyelő szerint a sepsiszentgyörgyi iskolaösszevonást másként kell értelmezni, mint egy szórványtelepülésen felszámolt magyar iskolát. Eltűnik egy tanintézmény, de a magyar osztályok egyike sem szűnik meg, csak átalakul – fejtegette. A Kós Károly iskola elköltöztetésével felszabaduló belvárosi épületben egy új magyar tanintézetet-, egy elemi iskolát szeretnének létrehozni. Kiss Imre szerint a problémák elodázása lenne, ha csak költöznének, mert csak idő kérdése lenne, hogy mikor szűnik meg az iskola.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?