Liviu Dragnea elismerte, hogy nem lehet miniszterelnök

Elismerte pénteken a választásokon győztes Szociáldemokrata Párt elnöke, hogy nem lehet miniszterelnök. Liviu Dragnea egy sajtótájékoztatón beszélt erről Alexandrián.

A politikus elmondta, a 2001/90-es törvény elháríthatatlannak tűnő akadálya annak, hogy kormányalakítási megbízatást kaphasson az államfőtől. Ez az a jogszabály, amely szerint büntetett előéletű személyek nem lehetnek miniszterek.

Liviu Dragnea szerint a PSD még keresi a módját annak, hogy törvényszegés nélkül megkaphassa a miniszterelnöki tisztséget. „Amíg ez a törvény érvényben van, nagyon nehéz a dolgom. Még nem találtuk meg a módját e jogi akadály elhárításának. Dolgozunk rajta” – fogalmazott a pártelnök, hozzátéve, hogy a Klaus Johannisszal tartandó jövő heti kormányalakítási tárgyalásokig próbálnak megoldást találni erre a helyzetre.

Mint ismert, Liviu Dragneát két év felfüggesztett börtönre ítélték választási csalás miatt, illetve bűnvádi eljárás is folyamatban van ellene. Az államfő korábban leszögezte: ezek miatt a 2001/90-es törvénytől függetlenül sem hajlandó felkérni kormányalakításra a PSD elnökét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?