Kelemen Hunor gratulált Liviu Dragneának, de egyetért Klaus Johannisszal

Előbb SMS-ben, majd telefonon is gratulált egymásnak Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Liviu Dragnea, a vasárnapi parlamenti választásokat megnyerő Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, de egy szó se esett az esetleges közös kormányzás lehetőségéről. 

Mindezeket Kelemen Hunor mondta el szerdán délután azt követően, hogy a Cotorceni-palotában egyeztetett Klaus Johannis államfővel.

A magyar érdekvédelmi szervezet elnöke újságírói kérdésre kifejtette, egyetért Johannisszal abban, hogy büntetett előéletű személynek nem adna kormányalakítási megbízatást (Liviu Dragneát a 2012-es referendumon elkövetett választási csalások miatt ítélték el - szerk. megj), ugyanis - mint mondta - erre törvényi rendelkezés is van. „Ugyanakkor nem mehetek el szó nélkül amellett sem, hogy sok egyébre van törvényi rendelkezés, amit viszont semmibe vesznek a román hatóságok. Ilyen például a tanügyi törvény, vagy a kisebbségi nyelvek közéletben való használatát szamályozó jogszabály, amelyeket nem alkalmazunk” – evezett „hazai vizekre” Kelemen Hunor. Hozzátette: mindegyik törvényt be kell tartani, nincs olyan, hogy egyes törvények „fakultatívabbak”, mások –„kötelezőbbek”.

Az RMDSZ szövetségi elnöke az államfővel folytatott megbeszéléssel kapcsolatban elmondta, az RMDSZ nem miniszteri karosszékekre és magas funkciókra áhítozik, hanem partnereket keres a parlamentben, akik segítségével gyakorlatba ültetheti politikai programjának legfontosabb elemeit. „Nekünk az a fontos, hogy partnereket találjunk Románia új parlamentjében, akik a politikai programunk legfontosabb eleminek gyakorlatba ültetésében partnereink lesznek. Nem vágyunk miniszteri karosszékekre, funkciókra” –mondta Kelemen Hunor.

Mint korábban írtuk, a PSD és az ALDE elutasította Klaus Johannis meghívását a Cotroceni-palotába, amit az állafő udvariatlanságnak minősített. Elment viszont a találkozóra a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) delegációja. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?