Elhunyt Bárányi Ferenc

Elhunyt dr. Bárányi Ferenc temesvári aneszteziológus, író, volt parlamenti képviselő és egészségügyi miniszter, a Máltai Segélyszolgálat volt országos alelnöke, a Gyermekmentő Szolgálat romániai elnöke – tudatta lánya, Ildikó kérésére a sajtóval a Temesvári Római Katolikus Megyéspüspökség szóvivője, Sipos Enikő.

A bánsági közélet egyik kiemelkedő alakja Nagyszentmiklóson, Bartók Béla szülővárosában jött világra 1936. május 13-án. 1959-ben végezte el a marosvásárhelyi orvosi egyetemet, de szovjet- és kommunistaellenes tevékenysége miatt két évig nem államvizsgázhatott. Moldva és a Bánság különböző vidékein dolgozott gyakornokként és szakkorvosként – anekdotaként emlegette, hogy Nérasolymoson ő segítette világra a későbbi román válogatott és BEK-győztes labdarúgót, Miodrag Belodedici-et –, majd Temesváron volt főorvos. Az 1989-es rendszerváltás után az RMDSZ temesvári parlamenti képviselőjeként tevékenykedett, 1998-ban Románia egészségügyi minsiztere is volt.

Íróként számos könyvet jegyzett, az 1974-ben megjelent Mindenki háziorvosa több kiadást is megért, manapság sem hiányozhat a családok polcairól; legutóbbi kötete, a Boldogság délibábja Aradon elent meg. Sokrétű volt közösségszervezői és karitatív szerepvállalása.

Bárányi Ferenc 80 éves volt, hosszantartó súlyos betegség után Budapesten adta vissza lelkét teremtőjének. Temesváron helyezik végső nyugalomra, temetéséről később intézkedik a család.

 

 

Kimaradt?