Kampánytéma lett a Föld bölcsessége című Brâncuşi-szobor megvásárlása

Magyarázatot kér a kormánytól a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea A Föld bölcsessége című Brâncuşi-szobor megvásárlásáért indított kampánnyal kapcsolatban. 


„A 100.000 átvert adományozónak jogában áll választ kapni néhány kérdésre" - idézi a PSD sajtóközleménye Dragneát. 

A pártelnök többek között arra kíváncsi, kik voltak a tagjai az ártárgyaló bizottságnak, milyen szakértők becsülték 11 millió euróra a műalkotás értékét, "miután előzőleg végzett becslések legfeljebb 5 millió euróra értékelték azt", ki vagy kik hagyták jóvá, hogy a művelődési tárca elfogadja ezt az árat, illetve hogy minderről egy kormányülés keretében született-e döntés. „Miért lépett vissza az aukciósház, lehetővé téve, hogy a tárgyalási folyamat közvetlenül a tulajdonos és a minisztérium között zajlódjon, amit tilt a törvény? Mi alapján hosszabbították meg a fizetési határidőt 2016. december 20-áig? Melyek azok a rendelkezések, amelyek módosítják a 2016/10-es sürgősségi kormányrendelet 4. bekezdésének előírását, miszerint amennyiben - valamilyen oknál fogva - 2016. október 31-éig a román állam nem lesz teljes jogú tulajdonosa A Föld bölcsességének, a közadakozásból gyűlt pénzt visszaszolgáltatják az adományozóknak?" - sorolja kérdéseit Dragnea.

A szociáldemokrata pártelnök ugyanakkor ismerni szeretné a kisplasztika tulajdonosaival kötött jegyzőkönyv tartalmát, illetve azt is tudni akarja, milyen költségekkel jár majd az adományösszegek visszafizetése, és milyen forrásból teremtik elő ezeket. Emellett arra is kíváncsi Liviu Dragnea, ki hatalmazta fel Vlad Alexandrescu minisztert azt nyilatkozni, hogy amennyiben az adományozási akció során nem sikerül összegyűjteni a 6 millió eurót, az állam lemond elővásárlási jogáról. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?