Nem gyűl a pénz: meghosszabbítanák a közadakozást a Brâncuși-szoborért

Meghosszabbítaná a kormány a Föld bölcsessége című Brâncuși-szobor megvásárlásának támogatására kiírt közadakozás határidejét, amely pénteken járt le – közölte pénteken Facebook-oldalán a miniszterelnök.

Dacian Cioloș bejegyzése szerint a szükséges 6 millió euró helyett eddig 1,16 millió euró gyűlt össze az adományokból. Constantin Brâncuși kisplasztikájának megvásárlásához eddig több mint 100 ezer román állampolgár járult hozzá. A miniszterelnök szerint az utóbbi napokban látványosan nőtt az adományozók száma, ezért a kormány a határidő meghosszabbítását fontolgatja.

Dacian Cioloș bejelentésére reagálva a szobor tulajdonosainak ügyvédje, Bogdan Grabowski a News.ro hírügynökségnek elmondta: nem zárkóznak el a határidő meghosszabbításától, de azt szeretnék, ha a kormány még ebben az évben kifizetnék a műalkotásért járó összeget.

A felek még márciusban állapodtak meg abban, hogy a román államnak 11 millió eurót, amiről. Az ügyvéd már korábban elmondta: a tulajdonosok szemszögéből mellékes, hogy a pénzt a kormány honnan teremti elő, az állam ugyanis elkötelezte magát, és a szerződést aláírták.

A földön ülő meztelen nőt ábrázoló műalkotás jelenleg Paula Romascu Ionescu és Alina Șerbănescu tulajdonában van, akik a szobrot 1911-ben megvásárló Gheorghe Romașcunak, Brâncuși egyik barátjának a leszármazottai.

Az eredeti tervek szerint a kormány 5 millió eurót ajánlott fel állami forrásból, a többi 6 millió eurót közadakozásból akarják összegyűjteni szeptember 30-ig.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?