Felháborodást váltott ki az oroszok 100 eurós adománya a Brâncuși-szoborért

Felháborodást váltott ki kedden, hogy Oroszország bukaresti nagykövetsége egy nevetséges összeggel és egy vitatott videóval járult hozzá ahhoz az adománygyűjtési akcióhoz, amely Constantin Brâncuși világhírű szobrász egyik művének megvásárlására irányul.

A kormány márciusban hirdette meg a közadakozást, amelynek nyomán 6 millió eurót akarnak összegyűjteni szeptember végéig a Föld bölcsessége című Brâncuși-szobor megvásárlására. A 11 millió eurós vételárból az állam 5 millió eurót eleve magára vállalt.

A bukaresti orosz nagykövetség egy közösségi oldalon jelentette be, hogy "szerény adománnyal", 100 euróval járul hozzá a gyűjtéshez. A kedélyeket főleg a bejelentéshez mellékelt videó borzolta fel, amely azt ecseteli, hogy a román és az orosz hadsereg közös célokért harcolt együtt az első és a második világháborúban, és hogy a kommunizmus évei Románia számára a modernizációt jelentették.

A videót nyilván válasznak szánták arra a román filmre, amelyet egy reklámügynökség készített a közadakozás népszerűsítésére. Ebben egyebek mellett emlékeztetnek arra, hogy az oroszok az első világháborúban jelentős mennyiségű román aranyat vittek el, amelyet soha nem adtak vissza, valamint a kommunizmus időszakát szovjet elnyomásként mutatták be.

Az orosz nagykövetség bejelentését követően tüntetést hirdettek meg kedd délutánra Oroszország bukaresti nagykövetsége elé. A névtelen kezdeményezők úgy vélik, hogy Oroszország ezzel a "nevetségesen kicsi" adománnyal és a filmmel megsértette a romániaiakat. Arra kérték a résztvevőket, hogy eurócentekben adják vissza a "borravalónak" nevezett adományt. "Jó lenne, ha nem maradnánk adósaik az oroszoknak, ahogyan ők tartoznak nekünk több tíz tonna arannyal" - olvasható a felhívásban.

A kampány eredeti szpotja: 

Az ügyben Victor Bostinaru szociáldemokrata európai parlamenti képviselő is megszólalt, aki felháborodását fejezte ki a videó miatt. Ez utóbbit "a letűnt korszakokra jellemző propaganda jellegzetes manipulációjának" nevezte.

Oroszország gesztusa miatt kedden délután öt órától tiltakozásra kerül sor Bukarest orosz nagykövetsége előtt. A tiltakozás jelmondata: Adományozz egy centet Oroszországnak.

A kulturális minisztérium által meghirdetett közadakozási akció, amely pénteken zárul, a jelek szerint sikertelen lesz. A legutóbbi, szeptember 15-i hivatalos tájékoztatás szerint addig ugyanis csupán egymillió euró gyűlt össze.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?