Elkezdődött az adománygyűjtés a Brâncuși-szobor megvásárlására

Hivatalosan elkezdődött a kormány által meghirdetett adománygyűjtés Constantin Brâncuși világhírű román szobrászművész egyik alkotásának megvásárlására.

A bukaresti kormány márciusban jelentette be, hogy állami forrásból és közadakozásból gyűjti össze a szükséges pénzt. A Föld bölcsessége című, egy földön ülő meztelen nőt ábrázoló kisplasztikát a román állam 11 millió euróért akarja megvásárolni, miután megállapodott erről a tulajdonosokkal. 

Ebből az összegből az állam 5 millió eurót biztosít, a többi 6 millió eurót közadakozásból akarják összegyűjteni szeptember végéig.

Dacian Cioloș miniszterelnök csütörtökön arra biztatta az állampolgárokat, hogy vegyenek részt a közadakozásban, és járuljanak hozzá adományukkal az értékes szobor megvásárlásához. Cioloș elmondta, a Brâncuși-i életmű és a romániai kultúra számára egyaránt reprezentatív szobornak köztulajdonban kell maradnia, hogy mindenki számára elérhetővé váljon, aki meg akarja csodálni. A hatóságok adókedvezményt biztosítanak az adakozó jogi és magánszemélyeknek.

A miniszterelnök szerint a közadakozási akció egyik célja az állam és a társadalom közti szolidaritás és a romániai kulturális identitás erősítése.

Brâncuși a modern plasztika egyik meghatározó egyénisége, 1876-ban született Romániában és 1957-ben halt meg Párizsban. Csak kevés műve található Romániában, köztük egyik legismertebb műve, egy monumentális zsilvásárhelyi alkotás, A végtelen oszlop, amelyet az első világháború áldozatainak emlékére emeltek 1937-ben.

Brâncuși legdrágábban elkelt szobra 29 millió eurót ért meg egy vevőnek 2009-ben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?