Tizenegy millió euróért lehet Romániáé Brâncuşi egyik szobra

Állami támogatásból és közadakozásból veszi meg a román állam Constantin Brâncuşi egyik, milliókat érő szobrát – jelentette be csütörtökön a kulturális miniszter.

Vlad Alexandrescu sajtótájékoztatón közölte, hogy az állam megállapodott Constantin Brâncuşi világhírű román szobrász a Föld bölcsessége című, egy földön ülő, meztelen nőt ábrázoló kisplasztikájának tulajdonosaival az alkotás megvásárlásáról. A felek pénteken kezdtek tárgyalásokat a szoborról, amelyért a tulajdonosok eredetileg 20 millió eurót kértek. Ezt a román állam sokallta.

A feleknek végül sikerült alacsonyabb árban megállapodniuk, így a tulajdonosok 11 millió eurót kell kapjanak ahhoz, hogy a tranzakció sikeres legyen. A miniszter elmondta: a román állam ebből 5 millió eurót biztosít, a többi 6 millió eurót országos közadakozásból kell összegyűjteni, amit az állam fog hamarosan meghirdetni.

Alexandrescu emlékeztetett arra, hogy Romániában legutóbb 128 évvel ezelőtt szerveztek ilyen közadakozást, amikor felépítették a bukaresti Atheneum koncerttermet, amely ma is a legpatinásabb ilyen létesítmény. Hozzátette, amennyiben a közadakozás sikeres lesz, az megváltoztathatja a román döntéshozók szemléletmódját, hogy több pénzt fordítsanak a kultúrára. „Ez egy világos jelzés lehet arra, hogy az állampolgárok elvárják az államtól, lépjen ki a kulturális finanszírozás esetében évek óta tartó letargiából" – mondta Alexandrescu.

Dacian Cioloş miniszterelnök egy közösségi oldalon írt bejegyzésében úgy vélte, hogy a román állam szegény, de Brâncuşi műve esetében „most vagy soha" helyzet állt elő, hiszen ha az állam nem él elővásárlási jogával, örökre elveszítheti a szobrot, s ezáltal még szegényebbé válna.

Brâncuşi a modern plasztika egyik meghatározó egyénisége, 1876-ban született a Gorj megyei Hobiţán és 1957-ben halt meg Párizsban. Legismertebb művei A végtelen oszlop, a Hallgatás asztala, a Pogány kisasszony (Mademoiselle Pogany), a Csók

Kapcsolódók

Kimaradt?