Lassan halad a közadakozás Brancuși szobrának megvásárlására

A Román Nemzeti Bank múzeumában állították ki a román állam által közadakozásból megvásárolni tervezett Brancusi-szobrot, mert a vártnál kevesebb pénz gyűlt össze eddig.

Constantin Brancuși, a húszadik századi modern szobrászat egyik meghatározó egyénisége alkotta a Föld bölcsessége című, egy földön ülő meztelen nőt ábrázoló kisplasztikát. Ezt a szobrot a tulajdonosai el akarják adni, és a román állam megegyezett velük még márciusban, hogy 11 millió euróért megvásárolja. Az összeg több mint felét, 6 millió eurót közadakozásból akarják összegyűjteni, a többi 5 millió eurót a román állam állja.

A szobor eddig az elnöki hivatalnak is otthont adó Cotroceni-palota múzeumában volt kiállítva. Corina Șuteu kulturális miniszter reményét fejezte ki, hogy az új helyen a szobrot még több román fogja megtekinteni.

 

Ebből az alkalomból Dan Suciu kormányszóvivő bejelentette, hogy a május közepén meghirdetett és szeptember 30-ig tartó közadakozás eredményeként eddig 212 ezer euró gyűlt össze. A román hatóságok abban reménykednek, hogy a következő időszakban többen ajánlanak fel anyagi támogatást, ugyanis még bizonyos felületeken nem kezdődött el a közadakozás népszerűsítése.

A tervezett akciók között szerepel egy maratoni adománygyűjtő műsor a köztévében és a telefonos adománygyűjtés bevezetése. Jelenleg hat banknál lehet felajánlásokat tenni.

A gyűjtés sikerességét nehezíti, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea korábban úgy nyilatkozott: nem fog pénzt adományozni a Brancuși -szobor megvásárlására, mert nem ért egyet a közadakozás gondolatával. Szerinte a román államnak kellene kifizetnie a teljes összeget. A politikus az adománygyűjtést a Dacian Cioloș román kormányfő által vezetett szakértői kormány "populista" kezdeményezésének nevezte.

A kampányt támogató Maia Morgenstern színésznő ugyanakkor azt mondta, hogy a közadakozási akció több merő üzleti vállalkozásnál, szerinte Brancuși „az emberséget szimbolizálja, azokat az értékeket, amelyekre törekszünk”.

Brancuși 1876-ban született Romániában és 1957-ben halt meg Párizsban. Kevés műve található Romániában, köztük egyik legismertebb, egy monumentális zsilvásárhelyi alkotás, A végtelen oszlop, amelyet az első világháború áldozatainak emlékére emeltek 1937-ben.

Az eladásra kínált műalkotás tulajdonosai jelenleg Paula Romascu Ionescu és Alina Șerbanescu, a szobrot 1911-ben megvásárló Gheorghe Romascunak, Brancuși egy barátjának a leszármazottai.

Kapcsolódók

Kimaradt?