Honnan teremti elő az állam a Brâncuși-szobor megvásárlásához hiányzó pénzt?

Az államnak akkor is meg kell vásárolnia Constantin Brâncuși szobrásznak a Föld bölcsessége című kisplasztikáját, ha a kormány által meghirdetett közadakozás sikertelen lesz - jelentette ki a szobor tulajdonosait képviselő ügyvéd.

Bogdan Grabowski a News.ro hírügynökségnek kedden azt mondta: a román államnak ki kell fizetnie a 11 millió eurót, amiről a felek még márciusban megállapodtak. Az ügyvéd szerint a tulajdonosok szemszögéből mellékes, hogy a pénzt a kormány honnan teremti elő, az állam ugyanis elkötelezte magát, és a szerződést aláírták.

A földön ülő meztelen nőt ábrázoló műalkotás jelenleg Paula Romascu Ionescu és Alina Serbanescu tulajdonában van, akik a szobrot 1911-ben megvásárló Gheorghe Romascunak, Brancusi egyik barátjának a leszármazottai. Velük márciusban állapodott meg a román kormány, hogy megvásárolja 11 millió euróért a szobrot.

Az eredeti tervek szerint a bukaresti kormány 5 millió eurót ajánlott fel állami forrásból, a többi 6 millió eurót közadakozásból akarják összegyűjteni. Csakhogy a románok eddig nem mutatkoztak bőkezűnek, és augusztus közepéig 562 ezer euró gyűlt össze, ami a kitűzött 6 millió eurónak a tíz százalékát sem éri el. A közadakozást október 31-ig folytatják.

A modern plasztika egyik meghatározó egyéniségeként elismert Brancusi 1876-ban született Romániában és 1957-ben halt meg Párizsban. Kevés műve található Romániában, köztük az egyik legismertebb, egy monumentális zsilvásárhelyi alkotás, A végtelen oszlop, amelyet az első világháború áldozatainak emlékére emeltek 1937-ben.

Dacian Ciolos miniszterelnök márciusban úgy vélte, az állam szegény, de Brancusi műve esetében "most vagy soha" helyzet állt elő, hiszen ha az állam nem él elővásárlási jogával, örökre elveszítheti a szobrot, és ezáltal Románia még szegényebbé válna. A közadakozással nem értenek egyet a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező szociáldemokraták. Ők úgy vélték, hogy a teljes összeget az államnak kellene kifizetnie.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?