Kelemen Hunor: az újraállamosítás óriási hiba lenne

Erdély jövőjéről, infrastruktúráról, vidékfejlesztésről, illetve a kommunizmus idején államosított földek visszaszolgáltatásáról beszélt Nagyváradon tartott sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor szövetségi elnök. Mint mondta, sem az autópálya, sem a vasúthálózat, sem pedig a megművelhető terület nem etnikai ügy, a román és a magyar embereket ezek a kérdések egyformán érintik.

A szövetség elnöke beszélt arról a 2015 decemberében elfogadott jogszabályról, amely kimondja: a föld-visszaszolgáltatási folyamatnak be kell fejeződnie 2017. január elsejéig. Azok a területek, amelyeket nem sikerült visszaszolgáltatni, visszakerülnek az állami földalapba.

„Az újraállamosítás óriási hiba lenne, mert bár a tulajdonosok nem hibáztak, ők veszíthetnek. Emberek százezrei 26 éve várják, hogy visszakapják földjeiket, amelyeket elvettek a kommunisták. A visszaszolgáltatás nehézkességének több oka van, de az világosan látszik, hogy 2017. január elsejéig nem fog rendeződni.  Az a kérésünk, hogy ezt a határidőt sürgősségi kormányrendelettel hosszabbítsák meg 2020-ig. Egy újabb államosítás nem lehet megoldás” – szögezte le az elnök hozzátéve, hogy az RMDSZ már hónapokkal ezelőtt benyújtotta az erre vonatkozó törvényjavaslatát, azonban mivel az még nem került a parlament asztalára, sürgősségi kormányrendelettel kell ezt a határidőt 2020-ig meghosszabbítani.

A mezőgazdaság, a vidékfejlesztés, az infrastruktúra bővítése és feljavítása kapcsán Kelemen Hunor elmondta, az államnak segítenie kell a vidéki családi vállalkozásokat úgy, ahogy ez már több európai országban megvalósul. Azt kezdeményezik, hogy a kormány 50 ezer euróval és háromévi adómentességgel támogassa a családi mezőgazdasági vállalkozásokat annak érdekében, hogy egyre többen válasszák ezt a területet, amely bár nem lesz a gazdasági növekedés alapja, lehet a gazdaság motorja. Hangsúlyozt: sem a mezőgazdaság, sem az infrastruktúra nem etnikai ügy!

 

Kapcsolódók

Kimaradt?