Így módosítaná a gyestörvényt az RMDSZ

A kisgyermekes anyák munkaerőpiacra történő zökkenőmentes visszatérést javasolják a csíki RMDSZ-es politikusok, valamint Hargita Megye Tanácsa a civil szervezetek és a helyi önkormányzatok bevonásával. Elképzeléseiket közösen ismertették kedden, Csíkszeredában. A javaslat várhatóan jövő év elején kerül a parlament elé megvitatásra.

Tánczos Barna szenátor, Korodi Attila parlamenti képviselő, Borboly Csaba megyeitanács-elnök, Kolozsvári Tibor megyei tanácsos, a Család-, egészségügyi, szociális és vallási bizottság elnöke és Barabás Csaba, a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség vezetője számolt be azokról a javaslatokról, amelyeket a kisgyermekes anyákat tömörítő csíki, udvarhelyi és gyergyói civil szervezetekkel folytatott megbeszéléseken megfogalmaztak.

Barabás Csaba tájékoztatott, hogy két téren is változtatásokra van szükség: egyrészt a helyi önkormányzatok és civil szervezetek együttműködésére, másrészt a gyestörvény módosítására. „A munkaadókat érdekeltté kell tenni, abban, hogy az anyákat alkalmazzák, ugyanakkor helyi önkormányzatoknak is nyitniuk kell a családosok felé, leginkább azzal, hogy bölcsődei, tipegő csoportokat, valamint iskola utáni foglalkoztatást indítanak” – ismertette Barabás Csaba.

Hogyan vezetnék vissza a munkaerőpiacra az anyukákat? 

Több ponton is módosítanának a gyermeknevelési támogatást előíró törvényen az RMDSZ-es képviselők. Javasolják például, hogy a két éves gyermeknevelési szabadság kötelező egy éve után kapjon lehetőséget a kismama részmunkaidős munkák vállalására. Ez azt jelentené, hogy a munkába visszaálló anyukák egy éven keresztül a gyermeknevelési támogatás 50 százalékát is megkapnák a részmunkaidővel keresett jövedelmen kívül. Jelenleg a kismamának választania kell: vagy visszaáll a munkába és mindössze az 500 lejes úgynevezett dadapénzt kapja, vagy lemond a munkáról és továbbra is jár neki a gyermeknevelési támogatás teljes összege. A székely elöljárók szerint lehetőséget kell biztosítani továbbá arra is, hogy addig, amíg a kisbaba nem tölti be a harmadik életévét, addig a kismama a harmadik évben is kapja az 500 lejes dadapénzt a fizetése mellett. 

Tánczos Barna hangsúlyozta, a legjobb dolog ebben a javaslatban, hogy az anyák nem a gyermeknevelési juttatás összegének növelését követelik, hanem megfelelő módon, egyenlő esélyekkel szeretnének visszatérni a munkaerőpiacra. 

Bevezetnék a bébiszitterjegyeket

Korodi Attila szerint a törvényeket úgy kell változtatni, hogy azok ne csak az anyáknak kedvezzenek, hanem a gazdasági szereplőknek is. „Energiát kell fektetnünk abba, hogy akár pályázati úton lehetőséget biztosítsunk az évekig nem dolgozó anyukáknak az átképzésére. Ugyanakkor javasoljuk a bébiszitterjegyek bevezetését, amelyek hasonló elven működnének, mint az étel-, ajándék- vagy üdülési jegyek. Ez nem terhelné meg a vállalkozókat sem, és az anyák is nyugodtan dolgozhatnának” – fogalmazott a parlamenti képviselő.

Borboly Csaba a Hargita Megye Tanácsa által sikeresen megvalósított, családosokat támogató programokat sorolta fel, mintegy követendő példaként a helyi önkormányzatok számára. Hozzátette, hogy az első hat hónapban a fokozatos visszatérésre vonatkozó javaslatot mostantól bevezetik a megyei tanács dolgozói számára is.

Kolozsvári Tibor bejelentette, hogy amennyiben erre nyitottak a polgármesteri hivatalok, létrehozzák a családbarát önkormányzatok díját. Ezt azok kapják meg, amelyek a családokat támogató kezdeményezéseket vezetnek be: bölcsődét, tipegő csoportot, „after school”-t indítanak, illetve játszóteret építenek, vagy éppen telket ajándékoznak a családalapítás előtt álló fiatal házasoknak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?