Vaklárma volt Háromszéken a tojások szalmonellával való fertőzöttsége

A Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság sajtóközleményében arról tájékoztat, hogy a tojások szalmonellával való fertőzöttségét nem bizonyítják a laboratóriumi eredmények, ezért a terméket kedden ismét piacra bocsátják.

Sikó-Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője elmondta, az országos gyorsriasztó hálózaton kapták a riasztást, amelynek nyomán tízezer, Lengyelországból importált tojást bevontak a forgalomból. Mint azonban utóbb kiderült, a riasztás vaklárma volt.

Az október 24-én este közölt laboratóriumi eredmények arra utalnak, hogy sem a tojások héján, sem a tojások belsejében nem találtak szalmonella baktériumot, így azokat ismét áruba lehet bocsátani. A Lengyelországból importált szállítmány felét már a riasztás előtt eladták.

András- Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház igazgatója az elmúlt napokban azt nyilatkozta, egyetlen ételmérgezéses pácienst kezelnek az intézményben, de nem valószínű, hogy köze van a szalmonellás tojásokhoz.

„Minden évben van néhány elszigetelt eset. (...) Jelenleg egyetlen szalmonella baktériummal fertőzött beteg fekszik a fertőző osztályon, de ő két héttel ezelőtt jelentkezett nálunk, alig hiszem, hogy összefüggne a két eset” - nyilatkozta András-Nagy Róbert.

Kapcsolódók

Kimaradt?