Borbély László: a kötelező kvótáknál hatékonyabb megoldás kell menekültválságra

A francia parlament európai ügyekért felelős bizottságának elnökével, Danielle Auroial egyeztetett hétfőn Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke Bukarestben. 

A találkozón elhangzott: Románia nélkülözhetetlen stratégiai partner Franciaország számára, éppen ezért továbbra is aktívan támogatják az országnak a schengeni övezethez való csatlakozását. 

Az egyeztetésen külön kitértek a Brexitre, illetve annak az Európai Unióra való következményeire, a továbbra sem enyhülő migrációs krízisre, illetve Romániának azon elégedetlenségére is, hogy egyes országok továbbra is  megvétózzák a schengeni zónához való csatlakozását. „A pozsonyi egyeztetés egyértelmű üzenete az, hogy csakis szolidárisan, együtt léphetünk fel az Európa előtt álló megpróbáltatások előtt. Emellett nagyobb döntéshozói átláthatóságra, az uniós határok megerősítésére van szükség, amihez elengedhetetlen, hogy a régebbi és az új tagországok egyenlő félként legyenek kezelve az EU-n belül” – hangsúlyozta Borbély László az egyeztetésen. A menekültkérdés kapcsán elmondta: szerinte az Uniónak meg kell hallgatnia és figyelembe kell vennie a tagországok sajátos véleményeit, gazdasági helyzeteit, és hatékonyabb megoldással kell előállnia, mint a kötelező kvóták bevezetése. „Románia egyelőre eleget tett ezen kvótáknak, az ország ez idáig 130 menekültet fogadott be” – tette hozzá a képviselőház külügyi bizottságának elnöke.

A francia parlament európai ügyekért felelős bizottságának elnöke további támogatásukról biztosította Romániát, ami a schengeni törekvéseit illeti, és értékelte az ország erőfeszítéseit az európai határok biztonságossá tétele terén. Emellett a két ország közötti jó parlamenti, diplomáciai és gazdasági kapcsolatot is értékelték, amit Franciaországban a romániai exportnak a jelentős növekedése is jól bizonyít. 

Kimaradt?