Együtt kávéztunk reggel a marosvásárhelyi kerékpárosokkal

Forró kávéval, friss péksüteménnyel kínálták a Marosszéki Közösségi Alapítvány és a Biciclo Urbo Alapítvány önkéntesei kedd reggel az egyik marosvásárhelyi útkereszteződésnél az arra járó kerékpárosokat. A Breakfast for bikers (reggeli a bicikliseknek) kezdeményezés egész héten tart. Minden nap más kereszteződésnél osztanak reggelit.

Kedd reggel a Hosszú utca és volt Gecse (Ștefan cel Mare) útkereszteződésnél kaphattak kávét és péksüteményt az arra járó kerékpárosok. A bicikliseknek rendőrök segítettek átkelni az úttesten a zsúfolt gépkocsiforgalomban. Leintették az éppen arra tartó pedálozókat, megnézték a járgányukat, miközben az önkéntesek egy gyors kérdéssort tettek fel a kávézóknak. Például arra voltak kíváncsiak, hogy milyen gyakran és milyen útvonalon kerékpároznak, a munkahelyre mindig biciklivel járnak-e, gyerekeik is bicikliznek, vagy részt vesznek-e különféle biciklis rendezvényeken.

A kávéját fogyasztó Gábor László a Maszol érdeklődésére elmondta, hét éve rendszeresen biciklizik, a kezelőorvosa ajánlotta, azóta kerékpárral jár munkába Udvarfalvára. Ez azt jelenti, hogy 15 kilométer kerekezik minden alkalommal oda és vissza. „Nem történt még baleset velem az úton, de az már előfordult, hogy ellopták a biciklimet” – mondta a férfi, aki jó ötletnek tartja a reggeli kávét és a péksüteményt, szerinte ez is ösztönzőleg hat a kerékpározókra.

Ugyancsak „megrögzött” kerékpáros Ercsei Ferenc, a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal munkatársa, az adóhivatal vezetője, akit csak biciklivel lehet látni munkába menet, illetve délután hazafele. Arra a kérdésre, hogy milyen a kávé, azt válaszolta, tegnap nem volt elég forró, de ma kitűnő. Jó ötletnek tartja a kezdeményezést, talán még többen kedvet kapnak a bringázáshoz – tette hozzá.

A Marosszéki Közösségi Alapítvány elnöke, Gál Sándor érdeklődésünkre elmondta, sikeres volt az akciójuk eddig, még ezen a forgalmas helyen is sokan bicikliztek, megálltak, válaszoltak a kérdésekre, megnézették bringájukat, elfogadták a kávét és sütit. Az útkereszteződésben elég nehéz leállni, de az önkéntesek már jóval a gyalogátkelő helyek előtt kint álltak az út szélén, és figyelmeztették a bicikliseket, hogy húzzanak le, menjenek át egy kávéra. „Ez a mai reggeliosztás nagyszerű alkalom arra is, hogy felmérjük reggelente hányan kerekeznek itt el” – mondta a reggeli biciklis kávézás ötletgazdája, fő szervezője. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?